Vlaamse export breekt opnieuw record in 2018

Door Geert Bourgeois op 29 maart 2019, over deze onderwerpen: Economie, Europese handel, Buitenlandse handel, Verandering
Containerschip in haven van Antwerpen

Vlaamse bedrijven voerden in 2018 voor maar liefst 328 miljard euro uit. Een stijging van 3,45 procent in vergelijking met 2017. Wereldwijd is Vlaanderen de vijftiende grootste exporteur. De nakende brexit had dus (nog) geen impact op de Vlaamse economie. Vlaams minister-president Geert Bourgeois hoopt dat dat zo blijft. “We doen het ongelofelijk goed in Vlaanderen, maar ik hoop, in het belang van de Vlaamse welvaart, dat mijn opvolger ook nog met dergelijke goede exportcijfers kan komen. Een harde brexit is een zeer grote bedreiging”, zegt Geert Bourgeois.

Dé levenslijn van Vlaanderen

Het is al het negende jaar op rij dat de Vlaamse uitvoer stijgt, een record. Opnieuw tekent Vlaanderen voor ruim 83 procent van de totale Belgische uitvoer. Over de ganse regeerperiode vanaf 2014 steeg onze uitvoer met 11,5 procent, goed voor 34 miljard euro. Export is dan ook dé levenslijn van Vlaanderen. Een op drie Vlaamse jobs is gelinkt aan uitvoer. “Voor mij was dit dan ook een van mijn absolute prioriteiten deze regeerperiode. Ik ben tevreden met deze resultaten. We moeten hier op blijven inzetten”, aldus Geert Bourgeois.

Belang van eengemaakte markt

Het leeuwendeel van de export ging naar landen binnen de Europese Unie, met de buurlanden Duitsland, Nederland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Luxemburg op kop. “Dit bewijst het enorme belang van onze eengemaakte interne markt voor een kleine natie als Vlaanderen. Als het Verenigd Koninkrijk uit de Unie tuimelt zonder akkoord, staan volgens de KU Leuven maar liefst 28.000 Vlaamse jobs en 2,6 procent van het bbp op de helling”, zegt minister-president Bourgeois.

Canada stijgt met 17 procent

Buiten Europa stijgt de export naar Afrika, de Verenigde Staten en Canada. “De stijging van 17 procent naar Canada is een goede zaak voor de Vlaamse economie. De nauwe economische verwevenheid tussen Canada en de Europe Unie en Vlaanderen die resulteerde in het CETA-vrijhandelsakkoord draagt zo bij aan onze Vlaamse welvaart. Als we onze exportcijfers willen veilig stellen moeten we ook in de toekomst blijven werken aan sterke handelsrelaties met landen buiten de Europese Unie”, aldus de minister-president.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is