Wateroverlast - minister-president Geert Bourgeois laat onderzoeken of gemeenten in aanmerking komen voor erkenning als ramp

Door Geert Bourgeois op 21 juni 2019, over deze onderwerpen: Vlaamse regering, Rampen

Vlaams minister-president Geert Bourgeois laat onderzoeken of gemeenten die de jongste dagen te kampen hebben gehad met overvloedige regenval, in aanmerking komen voor een erkenning als ramp.

Minister-president Geert Bourgeois: “De overvloedige neerslag, de hagel en stormwinden op diverse data tijdens de maand juni 2019, hebben op verscheidene plaatsen ernstige schade aangericht. De gemeenten/steden hebben tot 60 dagen nadat het schadelijk weersverschijnsel zich voordeed de tijd om te vragen dat hun grondgebied in het geografisch afbakeningsgebied van de eventuele ramp wordt opgenomen”.

De getroffen gemeenten die denken in aanmerking te komen voor een erkenning kunnen een aanvraag indienen bij het Vlaams Rampenfonds: rampenfonds [at] vlaanderen.be (of telefonisch: 02 553 50 10). Het Vlaams Rampenfonds zal daarna contact opnemen met de getroffen gemeenten.

De erkenning als ramp gebeurt steeds op basis van adviezen van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), die vaststellen of regenval uitzonderlijk is. Regenval is uitzonderlijk wanneer deze een bepaalde hoeveelheid bereikt op een bepaalde oppervlakte per uur (30 l/m²) of per 24 uur (65 l/m²).

Opgelet: Indien u schade hebt geleden, contacteer eerst uw verzekeringsmaatschappij. De tegemoetkoming voor schade wordt uitgesloten voor goederen die in principe kunnen verzekerd worden door een woningpolis (polis brand-“eenvoudige risico’s").

Meer info: https://overheid.vlaanderen.be/rampenfonds

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is