Voorlopige bescherming van Woning De Zordo in Gent

Door Geert Bourgeois op 1 maart 2019, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
De Zordo - Onroerend Erfgoed

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, beschermt Woning De Zordo in Gent voorlopig als monument.

Woning De Zordo is een totaalconcept: exterieur, interieur, aankleding en meubilair werden zorgvuldig uitgedacht door het architectenbureau Raman & Schaffrath. Het ontwerp kreeg internationale erkenning en werd vermeld in de Internationale Prijs voor Architectuur Eternit van 1980. Ondanks de beperkte perceeloppervlakte slaagden de architecten er in om met aandacht voor de privacy van de bewoners een sterke en vooral leefbare ruimtelijkheid te realiseren. Een pareltje.”, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

Woning De Zordo is een representatief voorbeeld van een rijwoning ontworpen in 1973 door het architectenbureau Raman & Schaffrath. Tussen 1969 – 1983 bouwden ze een rijk en boeiend oeuvre uit, hoofdzakelijk opgebouwd uit nieuwbouwontwerpen voor private woningen die voornamelijk gelegen zijn in Gent en omliggende gemeenten.

De ruimtelijkheid ontstaat door het gebruik van een split-levelsysteem waarbij het wonen over tien niveaus wordt verdeeld. De architecten combineren dit met wisselende niveauhoogtes, een open plan en trappartij, en een ingenieus uitgedachte lichtinval waarbij zowel via de voor- en achtergevel als via het dak licht tot in de kern van de woning (de massieve open haard) wordt gebracht. Ook in haar materialiteit is Woning De Zordo representatief voor het oeuvre en de tijdsgeest. De asymmetrisch opgebouwde voorgevel werd volledig opgetrokken in gewapend beton, met een béton brut-afwerking waarbij in het ter plaatse gestorte beton de afdrukken van de houten bekisting zichtbaar blijven. Dit materiaalgebruik werd ook doorgetrokken in het interieur, waar betonnen plafonds, tafelbladen en open haard gecombineerd worden met geschilderde bakstenen wanden en muren bezet met zogenaamde ‘gekrabte’ cement. Het gebruik van het ruwe zichtbeton is kenmerkend voor het brutalisme en de bouwperiode: beton was een vrij goedkoop bouwmateriaal en werkte kostenbesparend aangezien de ruwbouw ook direct de afwerking betekende.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is