Voorlopige bescherming van woning De Bruycker in Wondelgem (Gent)

Door Geert Bourgeois op 28 maart 2019, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft woning De Bruycker in Gent voorlopig beschermd als monument.

“Woning De Bruycker is naast woningen De Zordo en Cleyman een van de meest gepubliceerde rijwoningen van het Gentse architectenbureau Raman & Schaffrath en kreeg bovendien internationale erkenning. Ze realiseerden een optimaal wooncomfort binnen een beperkt budget.”, zegt minister-president Geert Bourgeois.

De internationale architectenwereld prees het talent van de ontwerpers, dat tot uiting kwam in de intelligente organisatie en de expressiviteit van de architectuur. Binnen de strikte beperkingen van de verkaveling voor rijwoningen “met een sociaal karakter” van de Mimosa- en Dahliastraat creëerden de architecten een ruimtelijk interessante en functionele gezinswoning. Ze ontwierpen de woning daarenboven als een totaalconcept waarbij ook interieurelementen zorgvuldig werden uitgedacht.

Woning De Bruycker valt op door het gesloten exterieur. De woning is een uitzonderlijk voorbeeld van vooruitstrevende architectuur. Dergelijke ontwerpen waren eerder uitzonderingen binnen het toenmalige architectuurlandschap, waarin vaak strikte bouwvoorschriften golden en de modernistische architectuur moeilijk voet aan de grond kreeg.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is