Voorlopige bescherming van voormalige bibliotheek in Nazareth (Eke)

Door Geert Bourgeois op 28 december 2016, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft de voormalige bibliotheek in Nazareth (Eke) voorlopig beschermd als monument.

De bibliotheek is in opdracht van vzw Parochiale Werken in 1970-1972 gebouwd, naar ontwerp van architect Juliaan Lampens. Sinds de bouw van zijn eigen woning in 1960 ontwierp Lampens in een zeer persoonlijke, minimalistische betonarchitectuur. Hij behoort tot de belangrijkste naoorlogse architecten in Vlaanderen. In 1995 ontving hij de grote architectuurprijs van België voor zijn oeuvre.

Naast de al beschermde bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare in Edelare is de bibliotheek in Nazareth het enige gerealiseerde, openbare gebouw naar ontwerp van Juliaan Lampens.

Lampens ontwierp de bibliotheek als een totaalconcept waarbij exterieur, interieur, aankleding en meubilair zorgvuldig afgewogen zijn. Typerend voor Lampens is de dualiteit tussen geslotenheid en transparantie, tussen de open zichten en de beschuttende betonnen schelp. Lampens verbeeldt in het ontwerp van de bibliotheek deze dualiteit op twee manieren. Enerzijds in het vooruitstrevende ontwerp van de voorgevel waar de grens tussen binnen en buiten vervaagt. Anderzijds in het ontwerp van de gesloten gelijkvloerse verdieping, ingericht als bibliotheek.

De bibliotheek is een uitzonderlijk en representatief voorbeeld in de internationale architectuurstroming van het ‘brutalisme’. Kenmerkend is het gebruik van geometrische motieven in de voorgevel, de combinatie van onbewerkte en “eerlijke” materialen als beton, betonsteen, glas en hout (zowel in exterieur als interieur), het aanwenden van de esthetische kwaliteiten van het ruwe zichtbeton en het ontbreken van alle verdere decoratie.

Procedure

Na een periode van negen maanden beslist minister-president Geert Bourgeois over een definitieve bescherming.

https://www.onroerenderfgoed.be/nl/bescherming/beschermd-onroerend-erfgoed/procedure/

 

Meer technische informatie:

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/304389

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is