Voorlopige bescherming van Villa Muller in Sint-Genesius-Rode

Door Geert Bourgeois op 26 december 2016, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft Villa Muller in Sint-Genesius-Rode voorlopig beschermd als monument.

De villa is in 1938 gebouwd door de gerenommeerde architect Marcel Spittael (1899-1981) in opdracht van Armand Muller, een welgestelde industrieel.

Architect Spittael wint op vijfentwintigjarige leeftijd samen met Paul Lebon de eerste prijs in de wedstrijd voor de bouw van het Instituut voor Tropische Geneeskunde Prins Leopold in Antwerpen. Een eerste meesterwerk op zijn visitekaartje. Het instituut in art-decostijl is in 1995 beschermd als monument.

 

Villa Muller is Spittaels tweede meesterwerk. De buitenkant van de woning heeft een modernistische aanblik. Het interieur kent een geraffineerde sobere art-deco-afwerking met oog voor detail. Spittael werkte de villa uit als een totaalconcept, met inbegrip van de interieurinrichting. De uitvoering van het interieur is luxueus, met een decor van marmer, edele houtsoorten en bladgoud. Het raffinement van de villa en de goede staat van bewaring maken deze woning tot één van de mooiste voorbeelden van Art Deco en modernistische architectuur in Vlaanderen.

De uitzonderlijke bewaringstoestand is één van de redenen waarom de Archives d’Architecture Moderne over de villa in 2015 een monografie publiceerde.

Minister-president Geert Bourgeois: “Villa Muller is een zeldzaam, representatief en uitzonderlijk authentiek bewaard voorbeeld van een hoogkwalitatieve realisatie in art-decostijl in Vlaanderen, hetgeen door nationale en internationale experten voor deze periode wordt bevestigd”.

 

Procedure

Na een periode van negen maanden beslist minister-president Geert Bourgeois over een definitieve bescherming.

https://www.onroerenderfgoed.be/nl/bescherming/beschermd-onroerend-erfgoed/procedure/

 

Meer technische informatie:

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/213739

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is