Voorlopige bescherming van de voormalige klompenmakerij De Kimpe in Kruibeke

Door Geert Bourgeois op 8 november 2018, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
De Kimpe in Kruibeke

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft de voormalige klompenmakerij De Kimpe in Kruibeke (Bazel) voorlopig beschermd als monument.

De voormalige klompenmakerij De Kimpe in Kruibeke wordt voorlopig beschermd als monument. Eerder dit jaar werd ook de vroegere klompenmakerij Van Moere uit 1879 in Beveren voorlopig beschermd. Deze twee beschermingen sluiten mooi aan bij de plaatsing van het klompenmakersambacht op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed in 2017. Deze inventaris maakt tradities, kennis of kunde zichtbaar, houdt ze levendig en geeft ze door aan volgende generaties”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

Klompenmakerij Kimpe is drie generaties geleden in 1917 opgericht. Op dat moment was er een grote vraag naar klompen voor de Belgische soldaten. Na de Eerste Wereldoorlog waren het de mijnwerkers die vooral klompen gebruikten.

In de Klompenmakerij Kimpe zijn alle typische onderdelen nog aanwezig. De site bestaat uit:

  • een gemetselde blokstal, herkenbaar aan de typische vierkante blokvensters en de houten liggers onder het dak om de klompen te laten drogen;
  • de bijhorende zone voor houtopslag;
  • de vroegere klompenmakerswoning;
  • een vrijstaand rookoventje met ‘gensterboom’ op het achtererf.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is