Vlaanderen sluit nieuw meerjarig partnerschap met UNRWA

Door Geert Bourgeois op 13 maart 2019, over deze onderwerpen: Buitenlands Beleid, Vlaamse regering
Ondertekening UNRWA

Vandaag ondertekenden Minister-president Geert Bourgeois en UNRWA Commissaris-generaal Pierre Krähenbühl in Brussel de nieuwe overeenkomst 2019-2021 tussen Vlaanderen en het agentschap van de Verenigde Naties  voor de Palestijnse vluchtelingen.

De Vlaamse Regering sluit voor de derde maal een meerjarige partnerschapsovereenkomst af met UNRWA en maakt hiervoor 479.000 euro vrij. Bovendien werd er een extra 100.000 euro aangekondigd  voor de UNRWA Emergency Appeal Syria. De Palestijnse vluchtelingen in Syrië zijn één van de gemeenschappen die hard getroffen zijn door de oorlog. Door de zware financiële crisis van UNRWA konden zij in 2018 slechts rekenen op de helft van de voorziene noodhulp op vlak van voedsel en financiële transfers.

Minister-president Bourgeois: “Hiermee wil Vlaanderen bijdragen aan de mobilisatie van de internationale donorgemeenschap voor de meest kritieke humanitaire noden. Ons hernieuwd partnerschap is een duidelijke erkenning van het cruciale verschil dat UNRWA maakt voor kwetsbare Palestijnse vluchtelingen en voor de stabiliteit in het Midden Oosten, dit bleek ook uit mijn gesprekken tijdens de missie Palestina-Vlaanderen van mei vorig jaar. Het is van vitaal belang om te investeren in onderwijs om een verloren generatie te vermijden. Voor Palestijnse kinderen betekent dit een kans om te blijven hopen en hun toekomst te bouwen. Onderwijs is ook essentieel om radicalisering te bestrijden en dus ook een investering in onze eigen veiligheid. Vanuit deze globale verwevenheid is multilaterale samenwerking de enige optie. “.

UNRWA Commissaris-Generaal Pierre Krähenbühl prees Vlaanderen als een betrouwbare donor die de afgelopen vijftien jaar meer dan 3 miljoen heeft toegewijd aan de levenskwaliteit van de Palestijnse vluchtelingen te verbeteren: "UNRWA is er trots op samen te werken met de Vlaamse overheid bij het aanpakken van de behoeften van Palestijnse vluchtelingen, met name door middel van educatieve diensten, die zo cruciaal zijn voor het behoud van hoop en kansen voor 532.000 meisjes en jongens op onze 715 scholen. Ik waardeer ten zeerste het vertrouwen dat de Vlaamse overheid heeft getoond en haar besluit om de UNRWA te steunen via een meerjarige overeenkomst, die meer voorspelbaarheid biedt. Ik bedank ook Vlaanderen voor het beschikbaar stellen van 100.000 euro voor het Regionale Crisisberoep in Syrië in dit jaar op dit kritieke moment. Deze extra ondersteuning, dat komt in een tijd dat leiders zich verzamelen in Brussel voor de derde conferentie over Syrië, zal UNRWA helpen levensreddende hulp te bieden aan Palestijnse vluchtelingen in dit door oorlog geteisterde land totdat het conflict eindigt. Beide bijdragen sturen een belangrijke solidariteitsboodschap naar Palestijnse vluchtelingen. ".

UNRWA zet zich in voor de Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten in afwachting van een duurzame oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. De organisatie voorziet 5 miljoen kwetsbare Palestijnse vluchtelingen van levensnoodzakelijke diensten op vlak van voedselhulp, onderdak, gezondheidszorg en onderwijs.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is