Vlaanderen opent diplomatieke post in Rome

Door Geert Bourgeois op 25 februari 2019, over deze onderwerpen: Buitenlands Beleid, Vlaamse regering
Vlaanderen - Italië

Geert Bourgeois, minister-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister bevoegd voor Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed is tot en met 26 februari op zending naar Italië voor de opening van de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse regering in Rome.

Dit is de dertiende diplomatieke post van de Vlaamse regering. Hiermee zet de Vlaamse regering verder in op de uitbouw van een diplomatiek netwerk op het Europese continent. Onze Vlaamse diplomaten spelen een sleutelrol in de coördinatie van het buitenlands beleid van de Vlaamse regering.

Minister-president Geert Bourgeois: “Dit is een belangrijke uitbreiding van het Vlaams diplomatiek netwerk, dat naast de algemene afvaardigingen meer dan honderd posten van Flanders Investment and Trade en Visit Flanders omvat. Italië is onze vijfde handelspartner van Vlaanderen in termen van de buitenlandse handel en is met ons een van de “founding fathers” van de Europese Gemeenschap”.

De focus van het werkbezoek van de minister-president  aan Rome is naast de inhuldiging van het kantoor van de nieuwe Vlaamse Vertegenwoordiging (Via Nazionale 54), ook gericht op politieke contacten met leden van de Italiaanse regering en op de relaties van Vlaanderen met de in Rome gevestigde FAO (Food and Agricultural Organization). In de marge van de opening zal de tentoonstelling “L'arte musicale della polifonia fiamminga: un'esperienza multimediale” geopend worden. Een concert (in samenwerking met de Alamire Stichting) met Vlaamse polyfonie door Laus Polyphoniae, maakt eveneens deel uit van het programma. Vele Vlaamse sporen, waaronder niet het minst deze van de Vlaamse Meesters, leiden naar Rome. Op het programma staat ook een ontmoeting met Vlamingen actief in Rome en een lezing van de minister-president over de toekomst van de EU op het academisch seminarie “Europa, quo vadis?” in de Academia Belgica.

De minister-president zal de Italiaanse minister van Transport en Mobiliteit, Danillo Toninelli ontmoeten en de mogelijkheden van verdere samenwerking onderzoeken op het vlak van wegtransport, haveninfrastuctuur en logistiek.

Een ontmoeting met minister van Regionale Zaken en Autonomie, Erika Stefani, staat eveneens op de agenda. Rome is de zetel van belangrijke organisaties als het Wereldvoedselprogramma en de Food and Agriculture Organization. Minister-president Bourgeois zal met Directeur-generaal Da Silva spreken over de bestaande en bredere toekomstige samenwerking.

Een groot deel van het programma zal worden bijgewoond door een delegatie van het Vlaams parlement.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is