Vlaamse overheid voert ‘Het Nieuwe Werken’ in

Door Geert Bourgeois op 19 juli 2013, over deze onderwerpen: Ambtenaren

De Vlaamse regering keurde vandaag ‘Het Nieuwe Werken’ goed. Dit nieuwe concept van arbeidsorganisatie speelt in op de digitale netwerkmaatschappij van de toekomst door een optimale afstemming tussen de werkomgeving, de ICT-ondersteuning en het HR-beleid.

De activiteiten van ambtenaren veranderen en zijn meer en meer gericht op projectwerk, voortdurend wisselende teamsamenstellingen, overleg, communicatie en presentatie. Dit heeft ook gevolgen voor de kantoorruimte. Bij de nieuwe bezettingsnorm wordt rekening gehouden met de effectief bruikbare oppervlakte enerzijds, en de effectieve personeelsbezetting anderzijds.

Een essentiële component van Het Nieuwe Werken is ook de informatie- en IT-ondersteuning. Er is een centrale opslag van documenten en informatie die overal toegankelijk is. Het informatiebeheer gebeurt digitaal, hetgeen ook tot gevolg heeft dat er minder archiefruimte nodig is.

De derde component van Het Nieuwe Werken is het HR-beleid. Ambtenaren zullen meer en meer in informele netwerken actief zijn. Dit betekent dat de leiderschapsstijlen hieraan moeten worden aangepast en er meer tijd- en plaatsonafhankelijk gewerkt wordt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is