Sint-Baafskathedraal Gent: Minister-president Geert Bourgeois kent vijf miljoen euro toe voor de restauratie

Door Geert Bourgeois op 24 mei 2019, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 5.067.344,97 euro toe voor de restauratie van de Sint-Baafskathedraal in Gent.

“De kathedraal is al eeuwen lang een symbool van de Gentse binnenstad en is in 1936 beschermd als monument. Met deze restauratiepremie van 5 miljoen euro zullen de crypte, de kooromgang, het kapittelhuis en de ruimtes van de priesters gerestaureerd  worden. Het hoogkoor en het schip blijven bestemd voor de eredienst, de priesterruimtes worden een bezoekerscentrum waar ook het gerestaureerde Lam Godsretabel te zien zal zijn. De restauratiewerken zouden afgerond worden in 2021.”, zegt minister-president Geert Bourgeois.

De St-Baafskathedraal, begon haar leven onder de naam St-Janskerk. Het was de eerste parochiekerk van het vroege Gent, voor het eerst in geschriften vermeld in 942. In 1540 werd ze omgedoopt tot St-Baafskerk, en twintig jaar later werd ze gepromoveerd tot St-Baafskathedraal. Aan het uitzicht werd door de eeuwen heen grondig gesleuteld. Ze evolueerde van een romaanse naar een gotische kerk. Gedurende al die tijd bleef de kerk wel het icoon dat ze vandaag nog steeds is.

In 2004 werd een protocolovereenkomst gesloten met de kerkfabriek Sint-Baafskathedraal om het hoogkoor en de toren te restaureren. Voor deze restauraties werd een premie van ongeveer 5 miljoen euro toegekend. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is