Nieuwe EU-Commissaris Handel heeft "grote schoenen te vullen"

Door Geert Bourgeois op 8 september 2020

Ursula von der Leyen draagt de Letse EU-Commissaris Valdis Dombrovskis voor als nieuwe commissaris internationale handel. Hem wacht de zware taak om de grote schoenen van Cecilia Malmström en Phil Hogan te vullen.

Hij heeft een sterk curriculum, maar de nieuwe commissaris zal van heel wat zaken werk moeten maken. Benieuwd of hij erin slaagt nieuwe handelsakkoorden door het Europees Parlement te krijgen. Het Europees Parlement waarvan heel wat leden steeds meer lijken op te schuiven naar een negatieve houding ten opzichte van vrije, op regels gebaseerde handel”, aldus Geert Bourgeois, N-VA-delegatieleider en coördinator voor de ECR-fractie in de Commissie Internationale Handel.

We leven in een onstabiele wereld met ernstige problemen en zelfs zware handelsconflicten. De WTO ligt in de lappenmand, een Brexit-deal is meer dan ooit onzeker, het handelsconflicten tussen de VS en China loopt op, isolationisme en protectionisme winnen steeds meer terrein en met de huidige Coronacrisis daar bovenop, heeft de nieuwe Commissaris voor Internationale Handel, meer dan genoeg zorgen om zich over te buigen.

Voor elk van bovenstaande uitdagingen zal de N-VA-fractie in het Europese parlement steeds een constructieve bondgenoot zijn in de zoektocht naar handelsvriendelijke oplossingen”, zegt Geert Bourgeois.

Prioriteiten

Internationale handel is een belangrijke stabiliserende factor en bindmiddel in een dergelijke instabiele context. Meer dan ooit moet er ingezet worden op diversificatie van de aanvoerlijnen en op nieuwe handels- en investeringsverdragen (Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland, Mercosur, Mexico, China, ...). Deze zijn een hefboom voor vrede en stabiliteit. De EU bepaalt bovendien wereldwijd de standaarden.

Daarnaast is het ook absoluut noodzakelijk om de trans-Atlantische banden opnieuw aan te halen met de VS, een cruciale speler in het redden en hervormen van de Wereldhandelsorganisatie (WHO).

De nieuwe handelscommissaris zal de impact van de Coronacrisis moeten opvangen. Daarbij is het voor N-VA belangrijk dat het herziene handelsbeleid steunt op open strategische autonomie, maar zonder door te slaan naar protectionisme. “Het te volgen devies blijft hierbij: to protect, without protectionism”.

Geert Bourgeois kijkt uit naar de positie van Commissaris Dombrovskis in de aankomende hoorzitting.  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is