Nederland en Vlaanderen slaan handen in elkaar voor een maatschappelijk verantwoorde productieketen van natuursteen

Door Geert Bourgeois op 10 mei 2019, over deze onderwerpen: Buitenlands Beleid, Vlaamse regering

Met Initiatief TruStone hebben de Nederlandse en Vlaamse natuursteensector samen met de overheden, ngo’s en vakbonden afspraken gemaakt voor een meer duurzame en verantwoordelijke productie en inkoop van natuursteen. De sector gaat direct aan de slag met het in kaart brengen van risico’s in de productieketen om problemen zoals kinderarbeid, gedwongen arbeid en veiligheid en gezondheid aan te pakken. 

Met de Vlaamse overheid promoten we het zogenaamde Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De natuursteensector in onze beiden landen bestaat uit enkele honderden gespecialiseerde bedrijven waardoor dit initiatief  een niet te onderschatten impact zal hebben op duurzame productie en handel. De lessen die we hieruit trekken zullen nadien ook leerzaam zijn voor andere sectoren.”, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

De natuursteensector in Nederland en België is gespecialiseerd in natuursteen gebaseerde producten zoals aanrechtbladen, grafstenen, monumenten, tegels, gevels en stoepranden. Vooral in Azië, Afrika en Latijns-Amerika wordt natuursteen regelmatig gewonnen en verwerkt onder omstandigheden waarbij er sprake is van schending van mensenrechten, arbeidsrechten en waarbij het milieu wordt geschaad.

Het ‘Initiatief TruStone’ is tot stand gekomen na een periode van intensieve besprekingen onder leiding van de Nederlandse Sociaal-Economische Raad.  Om snel voldoende impact te kunnen realiseren inzake maatschappelijk verantwoord inkopen wil het initiatief zo veel mogelijk bedrijven en publieke overheden betrekken. Ook de aanbestedende diensten worden meegenomen in de aanpak. Inmiddels zijn de eerste pilootprojecten gestart. 

Naast internationale richtlijnen en verplichtingen van de VN, OESO en de Internationale  Arbeidsorganisatie verwacht de samenleving meer en meer van bedrijven inzake duurzaam ketenbeheer en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat Nederland en Vlaanderen hiervoor gaan samenwerken is een zeer goede evolutie.”, besluit minister-president Geert Bourgeois.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is