Minister-president ontvangt Nobelprijswinnares en maakt 250.000€ vrij voor de heropbouw van de Jezidi-regio in Irak en de strijd tegen seksueel misbruik

Door Geert Bourgeois op 25 maart 2019, over deze onderwerpen: Buitenlands Beleid, Vlaamse regering
Bezoek Nadia Murad - Vlaams Parlement

Minister-president ontvangt Nobelprijswinnares en maakt 250.000€ vrij voor de heropbouw van de Jezidi-regio in Irak en de strijd tegen seksueel misbruik

Vandaag ontving Vlaams minister-president Geert Bourgeois Nobelprijswinnares voor de Vrede, mevrouw Nadia Murad. Zij werd in 2014 op haar 21ste ontvoerd door IS en misbruikt als seksslavin. Na haar ontsnapping werd ze bekend als mensenrechtenactiviste die symbool staat voor alle onderdrukte volkeren en oorlogsslachtoffers ter wereld.

“Ik heb diep respect voor de onophoudelijke inspanningen die Nadia Murad levert om de wreedheden van IS aan te klagen en te ijveren voor de vrijlating van de nog duizenden gevangen Jezidi’s. Met haar NGO Nadia’s Initiative zet ze zich in voor de bevordering van de heropbouw van het Sinjar-gebied in Irak en focust ze zich op de strijd tegen seksueel misbruik in heel de wereld. De Vlaamse regering maakt hiervoor €250.000 vrij.”, stelt minister-president Geert Bourgeois.

In 2015 gaf Nadia Murad een pakkende getuigenis tijdens de allereerste hoorzitting van de VN-Veiligheidsraad over mensenhandel. In 2016 werd ze de eerste goodwillambassadeur van de VN voor de Waardigheid van de Slachtoffers van Mensenhandel. Ze ontving voor haar strijd tegen het gebruik van seksueel geweld als oorlogswapen diverse gerenommeerde prijzen en kreeg in 2018 als eerste Irakese en Jezidi samen met de Congolese mensenrechtenactivist Denis Mukwege de Nobelprijs voor de Vrede.

De vrijgegeven subsidie komt tegemoet aan twee specifieke doelen. Ten eerste voor de strijd tegen seksueel geweld. Ten tweede voor de heropbouw van het thuisland van de Jezidi-gemeenschap.

“Een geïntegreerde benadering inzake humanitaire hulpverlening staat samen met de verdediging van de mensenrechten voorop in het buitenlands beleid van deze Vlaamse regering. Daarbij wordt niet alleen ingezet op dringende hulp op het moment van acute nood. Maar zowel op de fasen voorafgaand (preventie), tijdens (noodhulp) als na (rehabilitatie) een noodsituatie.”, zegt minister-president Geert Bourgeois.

De beslissing maakt deel uit van een ruimere Vlaamse bezorgdheid over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. De Minister-President bracht de voorbije jaren verschillende bezoeken aan de regio (Iraaks-Koerdistan, Iran, de Palestijnse gebieden, …) en ondersteunde verschillende humanitaire programma’s en noodhulpprojecten van o.a. Rode Kruis Vlaanderen, Caritas, het VN-Wereldvoedsel-programma, het VN-Human Rights Office, en de VN-Organisatie voor de Vluchtelingen voor interventies in Irak en Syrië, en de opvang van vluchtelingen in Libanon, Iraaks Koerdistan, Jordanië en Turkije.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is