Minister-president Geert Bourgeois maakt 250.000 euro vrij voor de restauratie van huis Aumann in Beringen

Door Geert Bourgeois op 15 mei 2019, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 257.299,05 euro toe voor de restauratie van huis Aumann in Beringen.

“De dorpswoning, ook huis Aumann genoemd, werd in 2012 beschermd als monument en is een van de oudste panden in de deelgemeente Paal. Het huis is beeldbepalend, met zijn kenmerkende omgrachting en historisch exterieur en interieur.  Op dit moment is het echter vervallen. Na de restauratie is het bedoeling om het huis opnieuw in gebruik te nemen als woonhuis.”, zegt minister-president Geert Bourgeois.

Het dak en de gevels worden gerestaureerd. Ook de smeedijzeren elementen en het schrijnwerk krijgen een opknapbeurt.  Door instorting en overwoekering van plantengroei zijn verscheidene delen van de dakconstructie en dakbedekking van de schuur vernield. Ook bij dit gebouw restaureren vakmensen het dak en de gevels.

Huis Aumann staat op een eeuwenoude, historische site met omgrachting.. De uitgewerkte dorpswoning met aanhorigheden heeft een bijzondere architectuurhistorische waarde binnen de landelijke Limburgse Zuiderkempen. Het geheel staat strategisch ingeplant op een straathoek en is beeldbepalend. Het interieur van Huis Aumann blijft in zijn interieurafwerking herkenbaar als 18de-eeuws pand met zijn eigen typologie. Elementen zoals schoorstenen, stucwerk of tweepanelige binnendeuren maken het gebouw uniek. Ook de voor- en achterdeur bleven bewaard.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is