Minister-president Geert Bourgeois kent 900.000 euro toe voor de restauratie van het begijnhof in Diksmuide

Door Geert Bourgeois op 14 juni 2019, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 883.808,39 euro toe voor de restauratie van het begijnhof in Diksmuide.

Het begijnhof, dat na de Eerste Wereldoorlog werd heropgebouwd, is sinds 1973 beschermd als landschap en is sinds 2000 een beschermd monument. Echter, het binnenplein en de poldertuin verloren door de jaren heen een stuk van hun karakter. Het doel van de restauratie is om de poldervleugel opnieuw te restaureren naar de oorsprong, de begijnhofhuizen. Dit past in de visie van eigenaar vzw De Lovie, een vzw die jongeren en volwassenen met een verstandelijke handicap ondersteunt.”, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

Het huidige begijnhof is een ontwerp van architect Viérin. De poldervleugel werd net als de achtergevels en het interieur meerdere keren verbouwd. De woningen worden samengesteld uit kamers en studio’s, sommigen zijn ook rolstoeltoegankelijk. Bij de restauratie zal het oorspronkelijke materiaal van het monument maximaal bewaard worden. Storende aanbouwen, wijzigingen aan de achtergevel en het interieur worden verwijderd. 

Het begijnhof van Diksmuide is een typisch pleinbegijnhof, bestaande uit twee huizenrijen gelegen langs de lange zijden van een driehoekig begraasd pleintje. In het midden van het plein vind je een ronde waterput en bloemenperkjes.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is