Minister-president Geert Bourgeois kent 800.000 euro toe voor de restauratie van Kasteel Edelhof in Bilzen

Door Geert Bourgeois op 24 mei 2019, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 801.245,82 euro toe voor de restauratie van Kasteel Edelhof in (Munsterbilzen) Bilzen.

“Het kasteel werd in 1996 beschermd als monument omwille van de architectuurhistorische waarde. Het park van kasteel Edelhof werd in datzelfde jaar beschermd als dorpsgezicht omwille van de historische en esthetische waarde. Er zijn dringend restauratiewerken nodig om de openbare veiligheid rond het kasteel en de stabiliteit van het monument te verzekeren.”, stelt minister-president Geert Bourgeois.

Het monument is gebouwd midden negentiende eeuw. Het is een sober landhuis in classicistische stijl met bijgebouwen en een park in landschappelijke stijl met vijver, brug en enkele vermeldenswaardige bomen. Toenmalig burgemeester de Matthys was de opdrachtgever. Verschillende adellijke families bewoonden sindsdien het kasteel. Er werd ook even een hotel-restaurant in ondergebracht. Vandaag is het gemeentelijk bezit en zijn er lokale verenigingen gehuisvest, onder meer kinderopvang Domino, de fotoclub Candid en de heemkundekring Landrada.

Bij de bouw van het kasteel werd sloopmateriaal gebruikt van de Abdij van Munsterbilzen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is