Minister-president Geert Bourgeois kent 444.000 euro toe voor de restauratie van het Schaliënhuis en klooster Onze-Lieve-Vrouw Visitatie in Kruibeke

Door Geert Bourgeois op 28 juni 2019, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 444.698,57 euro toe voor de restauratie van het Schaliënhuis en klooster Onze-Lieve-Vrouw Visitatie in Kruibeke.

“Tot 2007 werden de gebouwen gebruikt als woonplaats voor de gemeenschap van Geestelijke Dochters die er een kloostergemeenschap vormden. Het Schaliënhuis en het klooster Onze-Lieve-Vrouw Visitatie werden in 2011 beschermd als monument. Zowel het Schaliënhuis als het klooster worden gerestaureerd om daarna gebruikt te worden als kantoor– en vergaderruimte voor de school en de scholengemeenschap. Ook komen er sanitaire en technische installaties voor de school in het voormalige klooster.”, zegt minister-president Geert Bourgeois. 

De site bevindt zich in het centrum van Kruibeke, vlakbij het kerkplein. De verschillende bouwfases zijn in grote lijnen nog duidelijk af te lezen. Er was een eerste gebouw in de zestiende eeuw dat ‘hofstede’ werd genoemd. Wellicht bedoelde men daarmee niet het huidige Schaliënhuis. Dat wordt pas ten vroegste vermeld rond 1635. In 1735 werd de kapel bijgebouwd in achttiende-eeuwse barokstijl. Later werd het klooster in zuidelijke richting uitgebreid. Zo sneuvelden wellicht een aantal oudere gebouwen. Het gebouwencomplex werd in 2008 verkocht aan de Onze-Lieve-Vrouwenschool en de bijhorende scholengemeenschap Katholieke Scholen Aan de Schelde.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is