Minister-president Geert Bourgeois kent 3,2 miljoen euro toe voor de restauratie van de site Panquin in Tervuren

Door Geert Bourgeois op 26 juni 2019, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 3.222.894,25 euro toe voor de restauratie van de site Panquin in Tervuren.

“Het bestaand erfgoed, waaronder het militair Hoefijzercomplex en de Orangerie, wordt gerestaureerd en krijgt met onder andere een hotel een nieuwe invulling. De herbestemming en de restauratie van deze historisch waardevolle gebouwen gebeurt uiteraard met respect voor de historische context.”, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

Projectontwikkelaar ION en de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (i.s.m. de Vlaamse Erfgoedkluis) zorgen voor de restauratie en herbestemming met nieuwbouw van de Panquin-site in Tervuren. De gemeente Tervuren kocht de site van het ministerie van Defensie. Er komen ook 3 nieuwbouwvleugels met een 100-tal woonentiteiten die zich ruimtelijk en architecturaal zullen inbedden in de directe omgeving. De totale grondoppervlakte van het projectgebied beslaat 3,7 ha, terwijl de totale oppervlakte van de gebouwen uit 13.300 m² nieuwbouw en 7.900 m² erfgoed bestaat.

De site Panquin maakt  deel uit van het Park van Tervuren. Het park met omgeving werd in 1978 beschermd als landschap omwille van de historische waarde. De oorsprong van het park gaat terug tot 1200 toen de Brabantse hertog Hendrik I er een burcht bouwde, strategisch ingeplant op een landtong gevormd door de samenloop van Voer en Maelbeek. Aan het begin van de vijftiende eeuw was de site uitgegroeid tot een prestigieus jachtslot met omheinde warande.

Het militair hoefijzervormig stallen- en bediendecomplex en de Orangerie die nu gerestaureerd worden dateren uit de achttiende eeuw. Het complex was bedoeld als prestigieuze inkom van de zomerresidentie van Karel van Lotharingen, vanaf 1897 omgevormd tot Panquinkazerne. In 2004 werden ook deze gebouwen beschermd als monument. Ook de kasseiverharding en de parkmuur worden gerestaureerd. 

Het masterplan van ION en PMV voor het totaalproject voor deze site is het resultaat van een constructieve samenwerking met architecten, ingenieurs, de gemeente Tervuren, het Agentschap voor Natuur en Bos en het Agentschap Onroerend Erfgoed. Het architecturale luik wordt uitgevoerd door een consortium van 5 architectenbureaus die elk een onderdeel van de site aanpakken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is