Minister-president Geert Bourgeois kent 2,5 miljoen euro toe voor restauratie van museum Dr. Guislain in Gent

Door Geert Bourgeois op 24 mei 2019, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 1.224.587,31 euro toe voor de restauratie van het museum Dr. Guislain in Gent.

“De restauratie van de daken van het museum Dr. Guislain moet dringend gebeuren om waterinsijpeling en verlies van erfgoedwaarde te voorkomen. Het complex is erg omvangrijk: er is 18.566 m² dakoppervlakte. Zeven daken met een totale dakoppervlakte van 5.430 m² worden nu gerestaureerd. Een deel van de daken is afgewerkt met asbestleien. Het reinigen van asbesthoudende daken is niet toegestaan, dus voor deze daken is vervanging de enige duurzame oplossing.”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

Het museum Dr. Guislain is ‘open erfgoed’ en is een deel van het psychiatrisch centrum Dr. Guislain. Het psychiatrisch centrum was het eerste moderne ‘krankzinnigentehuis voor mannen’ in ons land. Het is ontworpen door architect professor Adolphe Pauli in een kleurrijke en verzorgde baksteenarchitectuur met een eclectische vormgeving, voornamelijk beïnvloed door de Romaans-Byzantijnse stijl en de Italiaanse renaissance.

De negentiende-eeuwse gebouwen en toevoegingen van 1928 van het psychiatrisch centrum Dr. Guislain met inbegrip van de binnentuinen zijn beschermd als monument omwille van de sociaal-culturele waarde en historische waarde.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is