Minister-president Geert Bourgeois kent 1,9 miljoen euro toe voor de restauratie van het ursulinenklooster in Overpelt (Pelt)

Door Geert Bourgeois op 28 juni 2019, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 1.960.705,44 euro toe voor de restauratie van het ursulinenklooster in Pelt.

“Door de industrialisatie en de daaropvolgende bevolkingsgroei ontstond er in Overpelt specifieke nood aan meisjesonderwijs. Zo kwam het dat de Ursulinen begin van de 20ste eeuw er een klooster en meisjesschool openden. Het klooster met meisjesschool is sinds 2012 beschermd als monument en de omgeving van het ursulinenklooster werd in 2009 beschermd als dorpsgezicht omwille van de sociaal-culturele en historische waarde.” zegt minister-president Geert Bourgeois. 

Het ursulinenklooster in Pelt wordt herbestemd tot school van de WICO-scholengroep. In een eerdere restauratiefase werd het volledige dak gerestaureerd. Hiervoor verleende de Vlaamse overheid in 2015 een restauratiepremie van 490.000 euro. Nu is het de beurt aan de gevels, het schrijnwerk en de vloeren. Ook het pleisterwerk wordt gerestaureerd, net als verschillende ornamenten. Enkele aangebouwde constructies worden afgebroken.

Ook de boerderij van het klooster, de Heilig Hartkapel en de heiligenbeelden in de tuin maken integraal deel uit van het complex. Ze geven op historisch, architectuurhistorisch en sociaal-cultureel vlak blijk van een rijke geschiedenis van bouwactiviteit, arbeid en devotie.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is