Minister-president Geert Bourgeois kent 1,1 miljoen euro toe voor de restauratie kerk Sint-Barbaracollege in Gent

Door Geert Bourgeois op 24 mei 2019, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 1.139.057,03 euro toe voor de restauratie van de kerk van het Sint-Barbaracollege in Gent.

“In 1994 werd de kerk van het Sint-Barbaracollege in Gent beschermd als monument omwille van haar historische en artistieke waarde. Om de erfgoedwaarde te beschermen zijn er dringende restauratiewerken nodig, er sijpelt namelijk water naar binnen en de waterafvoer is in slechte staat. Netten moeten vallende brokstukken helpen opvangen, de veiligheid is dus niet gegarandeerd.”, zegt minister-president Geert Bourgeois.

Met de restauratiesubsidie worden de daken, net als de kapconstructie, de zolder, de draagstructuur, het schrijnwerk en de beglazing aangepakt.

De jezuïetenkerk werd gebouwd om het plaatsgebrek voor de leerlingen in de oude kloosterkapel op te vangen. De kerk is opgetrokken in neobarokke stijl door Frans Steyaert, jr. naar het ontwerp van pater jezuïet Prosper Coppens. Het oorspronkelijke ontwerp werd echter nooit voltooid. De bronzen koepelkap en de twee torens aan de gevel met beeldhouwwerk zijn er nooit gekomen. Daarentegen is het kerkinterieur wel rijkelijk ingekleed en versierd. Er zijn onder meer negen altaren in de kerk, negen biechtstoelen en een beeld van de beeldhouwer Mathias Zens. De kerk werd een korte tijd gebruikt als fietsenstalling voor de leerlingen van het college.

De kerk  wordt nu polyvalent gebruikt door het college. Er komt een werkgroep om samen met de kerkgemeenschap te overleggen over het gebruik van de kerk na de restauratie.  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is