Meerjarenovereenkomst (2019-2023) voor de restauratie van het openbaar domein en 45 woningen in het begijnhof van Lier

Door Geert Bourgeois op 30 december 2018, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 12.925.376,80 euro toe voor de restauratie van het begijnhof van Lier

Gedurende vijf jaar zal het begijnhof gerestaureerd worden. Voorafgaand is een beheersplan voor het begijnhof opgemaakt, waarin een visie op het erfgoedbeheer van het domein voor de komende twintig jaar is opgenomen.

“45 woningen en het openbaar domein worden gerestaureerd. Eén van de woningen krijgt een museale functie met een lokaal voor de bewonersvereniging ‘d’Amandelboon’. De andere gebouwen behouden hun woonfunctie. In de kapel en het convent komen tentoonstellingsruimtes en een ruimte voor verenigingen die een binding hebben met het begijnhof”, aldus minister-president Geert Bourgeois. 

Het begijnhof van Lier is in 1966 beschermd als monument en als landschap omwille van de artistieke en esthetische waarde. Het begijnhof is samen met het stadhuis, het belfort en de Sint-Gummaruskerk een van de belangrijkste monumenten van de stad Lier. Het weerspiegelt de religieuze, politieke, sociale en economische evolutie van Lier en is getuige van de ontwikkeling van de stad.


Het begijnhof ontstond waarschijnlijk in de eerste helft van de dertiende eeuw. Een aantal ongehuwde vrouwen en weduwen gingen spontaan buiten de eerste omwalling samenwonen. Er was zelfbestuur onder leiding van een grootjuffrouw. In 1258 kregen de begijnen de toelating om over een eigen kerk en pastoor te beschikken. Het is een typisch 13de-eeuws stratenbegijnhof met 11 straten en 162 huisjes. Centraal gelegen vind je de Sint-Margaritakerk (17-18de eeuw). 

Het begijnhof van Lier heeft ook een Kalvarieberg, een convent en een infirmerie, die later meisjesweeshuis werd. Het laatste Lierse begijntje stierf in 1994.

Verschillende plaatsen in het begijnhof herinneren ons aan auteur en schilder Felix Timmermans, die hier veel inspiratie vond. Hij gaf het ook de bijnaam ‘d'amandelboon van Lier’. Zijn novelle "De zeer schoone uren van Juffrouw Symforosa, begijntjen" (1918) speelt zich grotendeels in het begijnhof af.

“Het is dit jaar precies twintig jaar geleden dat het begijnhof van Lier werd beschermd als UNESCO-werelderfgoed, samen met twaalf andere Vlaamse begijnhoven. De dertien Vlaamse begijnhoven waren, samen met de Grote Markt in Brussel en vier scheepsliften op het Canal du Centre bij La Louvière, de eerste drie werelderfgoederen van ons land”, besluit Bourgeois.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is