Kasteeldomein d’Ursel in Hingene wint Vlaamse Monumentenprijs 2014

Door Geert Bourgeois op 12 september 2014, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

De laureaat in Hingene, Kasteel d’Ursel, is de winnaar van de Vlaamse Monumentenprijs 2014 en ontvangt een geldprijs van 15.000 euro. Dat maakte Vlaams minister-president en minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois zonet bekend tijdens een plechtigheid in het Paleis der Academiën te Brussel. De minister kent de Monumentenprijs elk jaar toe aan een privé- of overheidsinitiatief met bijzonder belang of belangrijke verdiensten op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie.

Met de Vlaamse Monumentenprijs wil ik de zorg voor onroerend erfgoed in de kijker zetten“, zegt Vlaams minister Bourgeois. “We moeten het talrijk waardevol Vlaams erfgoed goed behandelen en bewaren, maar meteen ook zo goed mogelijk ontsluiten en een publieke functie geven.”

Het bekroonde project betreft de restauratie en herbestemming van Kasteel d’Ursel in Hingene (provincie Antwerpen).

Tot 1973 was het kasteel van Hingene de favoriete zomerresidentie van de adellijke familie d’Ursel. Het Antwerpse provinciebestuur kocht het kasteel in 1994, waarna men meteen startte met de vooronderzoeken voor de restauratie. Dankzij een grondig multidisciplinair onderzoek van het kasteel en het domein is men erin geslaagd om de historische materie van het gebouw maximaal te behouden.  Het project besteedt ook veel aandacht aan de duurzame ontsluiting van het kasteel met het omliggende landschap. Eind 2003, na de exterieure restauratie, opende het kasteel d’Ursel als cultuurhuis, onder de vleugels van de provincie Antwerpen. Het project blijft aandacht besteden aan het immateriële erfgoed: in verscheidene publicaties over dit kasteel en zijn domein komen verhalen over het leven van de familie d’Ursel en de dorpsbewoners van Hingene aan bod. Het kasteeldomein is een voorbeeld van een holistische benadering waarbij zowel landschap, archeologie en immaterieel erfgoed aan bod komen.

Voor de Vlaamse Monumentenprijs 2014 waren er 18 geldige kandidaten. De Vlaamse Regering koos, op advies van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, daaruit vier laureaten. Deze krijgen elk 2.500 euro. Kasteel d’Ursel krijgt daar als winnaar nog eens 12.500 euro bovenop.

De drie overige laureaten zijn:

  • de restauratie en herbestemming van Huis Proot in Koekelare
  • de herbestemming van het voormalige station van Moerbeke tot bibliotheek
  • de werking van vzw De Muren Spreken (Londerzeel) en haar inzet voor historische reclamemuurschilderingen.

 

Dit jaar viert Open Monumentendag zijn 26ste verjaardag. Het hele Open Monumentendag-programma vindt op www.openmonumenten.be .

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is