Historisch record: bedrag buitenlandse investeringen in Vlaanderen is verdubbeld

Door Geert Bourgeois op 22 januari 2019, over deze onderwerpen: Vlaamse regering

In 2018 hebben buitenlandse bedrijven 4,24 miljard euro geïnvesteerd in Vlaanderen: het hoogste bedrag ooit én een verdubbeling in vergelijking met 2017. Het gaat tevens om het hoogste aantal investeringsprojecten ooit. “Ondanks internationale politieke en economische moeilijkheden als de Brexit en handelsconflicten blijft Vlaanderen onverkort buitenlandse investeringen aantrekken. “Met deze Vlaamse regering zorgen we ervoor dat Vlaanderen een internationale topinvesteringslocatie blijft”, aldus Vlaams Minister-President Geert Bourgeois.

Beluister Geert Bourgeois in De Ochtend.

Het totale investeringsbedrag in Vlaanderen voor 2018 steeg ten opzichte van 2017 van 2,08 naar 4,24 miljard euro. Het aantal nieuw aangekondigde investeringsprojecten ging mee omhoog met 8,8% (van 215 naar 234) en er kwamen 5.339 nieuwe rechtstreeks jobs bij. Het hoge investeringsritme is voornamelijk te danken aan de chemiesector.  

Geert Bourgeois: “Dit is zeer goed nieuws. Deze cijfers bewijzen dat Vlaanderen meer dan ooit aantrekkelijk is voor buitenlandse investeerders en dat de lijnen die we trekken in ons beleid de juiste zijn, met hooggeschoolde en gedreven medewerkers.  Onze bedrijven behoren tot de meest productieve en innovatieve ter wereld. De typische Vlaamse flexibiliteit en het ‘out of the box’-denken creëren diensten, producten en knowhow die internationaal hoog aangeschreven staan.”

 

 

 

 

 

 

 

 

12 landen goed voor 9 op de 10 investeringen

Ruim 9 op de 10 buitenlandse investeringen in Vlaanderen komen uit 12 landen. Net zoals in de voorbije jaren voert de VS de ranglijst aan. Het aantal nieuwe Amerikaanse investeringsprojecten kwam in 2018 uit op 40. Daarmee tekent het land voor net geen vijfde van alle buitenlandse investeringen in Vlaanderen.

Onze buurlanden behoren ook in 2018 weer tot de belangrijkste investeerders. Nederland, Frankrijk en Duitsland staan respectievelijk op de 2de, 3de en 4de plaats in de lijst. Het VK neemt de 7de plaats in, samen met Zwitserland. Verder prijken nog twee andere Europese landen in de lijst: Zweden op nummer 9 en nieuwkomer Denemarken op een gedeelde 10de plaats.

Tot slot prijken vier landen uit Azië, Oceanië, het Midden-Oosten en Afrika in de ranglijst. Zo staan Japan en China op een gedeelde 5de plaats, terwijl Turkije en Zuid-Afrika de 10de plaats delen. Deze laatste twee zijn net als Denemarken ook nieuw in de top 10.

 

 

 

 

 

 

 

"Buitenlandse investeringen zijn een motor voor de Vlaamse economie. Ze creëren niet alleen extra jobs, maar injecteren ook nieuwe expertise in ons economisch weefsel.”,  aldus Geert Bourgeois.

 

Greenfield-investeringen in de lift

Net zoals in 2017 waren greenfield-projecten (een buitenlandse investering die vanaf nul opstart) vorig jaar de populairste investeringsvorm. De helft van alle buitenlandse investeringen was een greenfield-project, van 88 in 2017 (een aandeel van 40,93%) tot 118 in 2018 (een aandeel van 50,43%).  Expansies vertegenwoordigden dan weer een aandeel van 28,21% in 2018 tegenover 33,49% in 2017. Ten slotte was ook het aandeel van fusies en overnames kleiner: van 25,58% in 2017 naar 21,37% in 2018.

 

 

 

Aantal O&O-projecten blijft stijgen

Op basis van het aantal investeringsprojecten blijkt dat buitenlandse bedrijven in Vlaanderen vooral investeerden in productieactiviteiten (58 projecten of 24,79%), maar evengoed in onderzoek en ontwikkeling (55 projecten of 23,50%). Ook voor investeringen in sales en marketing (53 projecten of 22,65%) was Vlaanderen opnieuw een populaire bestemming in 2018.

Kijken we naar het aantal gecreëerde jobs, dan tekent zich een duidelijke top 3 af. Zo leverden buitenlandse investeringen vooral tewerkstelling op in de logistiek (1.670 jobs of 31,28% van de totale jobcreatie), productie (1.409 jobs of 26,39%) en sales en marketing (1.211 jobs of 22,68%).

“Investeren in Onderzoek&Ontwikkeling is investeren in de jobs van morgen. Hiermee leggen we de basis voor een nieuwe generatie van Vlaamse wereldspelers in het digitale tijdperk. Vlaanderen is een Europese innovatieleider.”, zegt Vlaams Minister-President Geert Bourgeois.

 

Enkele voorbeelden:

  • Het Oostenrijkse Borealis pompt 1 miljard euro in de uitbreiding van zijn site in Kallo. Daar opent een nieuwe propeenfabriek de deuren in 2022: goed voor zo’n 100 jobs in de Antwerpse haven.
  • Het Chinees verpakkingsbedrijf CPMC investeert 60 miljoen euro in de bouw van een nagelnieuwe productiefaciliteit in Genk. De investering levert zo’n 150 arbeidsplaatsen op.
  • Het Nieuw-Zeelands logistiek bedrijf Mainfreight opende in juni 2018 een distributiecentrum in Zwijnaarde. Dit is Mainfreights’ derde grote investering in Vlaanderen in minder dan twee jaar: goed voor een totaalbedrag van 21 miljoen euro en de creatie van zo’n 100 nieuwe jobs.
  • De Japanse specialist in medische technologie Nipro investeerde in Mechelen zo’n 24 miljoen euro in zijn EMEA-hoofdzetel én een eerste buitenlands opleidings- en onderzoekscentrum. Het bedrijf mikt op een jaarlijkse toename met 10% van het lokale medewerkersbestand.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is