Herman Teirlinck huis in Beersel definitief beschermd

Door Geert Bourgeois op 3 oktober 2014, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed ondertekende de definitieve bescherming van het Herman Teirlinckhuis in Beersel. Na een eerste voorlopige bescherming en het openbaar onderzoek,  werden de woning en tuin van Herman Teirlinck nu definitief beschermd. 

De woning aan de Uwenberg, met een schitterend zicht op de Zennevallei ,werd gebouwd in 1935. Herman Teirlinck heeft er 31 jaar gewoond, tot aan zijn dood in 1967. Herman Teirlinck heeft het huis wellicht zelf ontworpen. Het woonhuis werd zodanig gebouwd dat dit zicht bestendigd werd.

De woning is typisch voor de bouwstijl en interieurafwerking van de jaren ’30. Het is een mooi ontwerp met evenwichtige volumes, een kwaliteitsvolle indeling met oog voor detail. Het huis is sinds de bewoning door Herman Teirlinck vrijwel ongewijzigd gebleven. Dat blijkt uit heel wat foto’s die bewaard zijn gebleven en waar we Herman Teirlinck zien zitten in de keuken, of in de zitkamer aan het raam met het unieke uitzicht.

In het ingangsportaal bevinden zich drie muurschilderingen, gedateerd en getekend “Irene Van Der Linden 1935”. Irene Van Der Linden behoorde tot de Pelgrimbeweging waarmee Teirlinck contacten onderhield. De muurschilderingen geven taferelen weer uit “Reinaert de Vos” en boven de deur twee engelen rond een Mariabeeldje in nis. Deze muurschilderingen geven de woning een bijkomende artistieke waarde.

De aangekondigde sluiting van het museum en de vooringenomen verkoop, zorgden ervoor dat het huis begin januari dit jaar reeds voorlopig beschermd werd. Na het openbaar onderzoek kon de woning met tuin nu definitief beschermd worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is