Eperon d’Or wint de Onroerenderfgoedprijs 2018

Door Geert Bourgeois op 5 oktober 2018, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
Eperon d’Or wint de Onroerenderfgoedprijs 2018

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed reikt de Onroerenderfgoedprijs 2018 uit aan de voormalige schoenfabriek Eperon d’Or in Izegem. De erfgoedsite wint ook de publieksprijs op basis van een poll waaraan bijna 10.000 mensen deelnamen. Schrijnwerker Frans Willems ontvangt een eervolle vermelding voor zijn bijdrage aan de restauratie van de pastorie van Meusegem. De werking van de Heetveldemolen in Tollembeek wordt gevierd met een Prijs participatie, een eenmalige prijs in het kader van het Europees erfgoedjaar.

De Onroerenderfgoedprijs beloont recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie. De derde editie van de prijs stond in het teken van erfgoed dat publiek toegankelijk is. Negenentwintig kandidaten schreven zich in. Een externe jury nomineerde de schoenfabriek Eperon d’Or in Izegem, de Heilige Geestsite in Mechelen en het belevingscentrum Het Moment in Scherpenheuvel-Zichem als laureaten. Elke laureaat wint een bedrag van 2.500 euro.

Minister-president Geert Bourgeois:Als minister van onroerend erfgoed maar ook als inwoner van Izegem ben ik bijzonder trots de prijs te kunnen uitreiken aan Eperon d’Or. Het is een prachtig herbestemmingsproject dat sterk inzet op publiekswerking en mensen op een heel toegankelijke manier laat kennis maken met het industrieel verleden van de streek. Ook de andere laureaten, wil ik uitdrukkelijk bedanken en feliciteren met een ijzersterke prestatie.

De jury:In dit project komen oud en nieuw op een evenwichtige manier samen. Elementen met erfgoedwaarden werden in situ behouden en nauwgezet gerestaureerd, zonder hedendaagse toevoegingen te schuwen. Ze vormen een elegante aanvulling op de bestaande historische structuren en maken van dit gebouw een multifunctioneel geheel.

Als winnaar ontvangt Eperon d’Or daarbovenop een bedrag van 12.500 euro, dus 15.000 euro in totaal.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is