En nu ter zake

Door Geert Bourgeois op 12 oktober 2012, over deze onderwerpen: Openbare omroep, Politiek

Wat De Morgen vandaag uitbrengt, voelde iedereen al lang met zijn klompen aan. De VRT heeft geen enkele poging gedaan om in deze verkiezingscampagne de schermtijd objectief over de partijen en kopstukken te verdelen. Niet dat alles op een apothekersschaaltje gewogen moet worden, maar een ietwat evenwichtige en dus evenredige verdeling had niet misstaan.

De grootste partij van Vlaanderen – met zowat 30 procent van de stemmen in 2010 – kreeg  amper 16% van de spreektijd op het VRT-scherm.

Als je naar de kopstukken gaat kijken, is het resultaat nog meer scheefgetrokken:

LDD: 33’ / SP.A: 83’ / CD&V: 60’ / Groen: 34’ / N-VA: 39’ / Vlaams Belang: 21’ / Open VLD: 52’ / PvdA: 12’

De Morgen heeft de verkiezingsgesprekken in Villa Vanthilt nog niet meegerekend. Daar ziet de verdeling van het aantal deelnemers over de partijen er aldus uit:

CD&V: 9 / SP.A: 8 / Open VLD: 8 / N-VA: 4 / Groen: 3 / Vlaams Belang: 3 / PvdA: 1 / Rood!: 1 / Eos: 1

Zelf kreeg ik van de VRT een uitnodiging voor minstens twee uitzendingen: Villa Vanthilt en Terzake. Beide uitnodigingen werden echter geannuleerd door de VRT.

In het debat met de kopstukken van West-Vlaanderen waren enkel de drie traditionele partijen vertegenwoordigd, niet de N-VA.

Tot slot: de verkiezingen van zondag zijn voor de gemeente en de provincie, twee beleidsniveaus waar de minister van Binnenlands Bestuur bevoegd voor is. De VRT liet wel debatteren over het beleid van die minister, maar niet met hem.

Publieke omroep?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is