Een brexit-plan voor Vlaanderen

Door Geert Bourgeois op 14 november 2018, over deze onderwerpen: Europees beleid, Brexit
Geert Bourgeois

"Ik heb liever geen brexit, maar als die er toch komt, is een douane-unie een minimum.” Nu de brexit-onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hun ontknoping naderen, heeft minister-president Geert Bourgeois een brexit-plan klaar dat Vlaanderen moet voorbereiden op een worst case scenario, te weten een harde brexit.

Horrorscenario

Een harde brexit betekent dat Vlaanderen mogelijk moet betalen om goederen en diensten uit te voeren naar het Verenigd Koninkrijk. “Dan moeten we rekening houden met importtarieven en douanerechten. Dat is een horrorscenario", zegt Geert Bourgeois in De Ochtend.

Douane-unie

De minister-president wil minstens een douane-unie. “We moeten toch even goed handel kunnen drijven met het Verenigd Koninkrijk als met bijvoorbeeld Turkije. Het is een historisch moment voor de Britse welvaart, maar ook voor die van ons”, argumenteert Geert Bourgeois.

Vrijdag trekt minister-president Bourgeois naar het Vlaams Parlement met het plan, dat los staat van het voorakkoord dat de EU en het Verenigd Koninkrijk inmiddels sloten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is