Brexit - Akkoord Noord-Ierland : “Hopelijk nu eindelijk ruimte voor verbeterde samenwerking EU-VK”

Door Geert Bourgeois op 27 februari 2023

Voormalig Vlaams minister-president en huidig Europarlementslid voor N-VA Geert Bourgeois is tevreden dat er eindelijk een akkoord is aangaande de lange Brexitsaga over het Noord-Iers Protocol: “Het Windsor akkoord bevat goede lijnen waar wij al lang voorstander van zijn met een onderscheid tussen goederen bestemd voor Noord-Ierland alleen en deze die via Noord-Ierland bestemd zijn voor de interne EU-markt”.

Concreet zullen de binnenkomende goederen afhankelijk van hun eindbestemming een andere procedure doorlopen: ‘green lane’ (bestemming Noord-Ierland) en ‘red lane’ (bestemming EU). Dit was pas mogelijk nadat de EU toegang kreeg tot de Britse douane data. “Het is wachten op de teksten, maar ik begrijp dat er nu meer tussenstappen zijn van overleg,  arbitrage en zelfs een noodremprocedure, maar dat finaal, zoals het hoort, het Europees Hof van Justitie de ultieme hoeder is van de EU-regels voor de interne markt”, aldus Bourgeois.

Bourgeois vindt dat er aan beide kanten van het Kanaal eindelijk staatsmanschap getoond is. Het bezoek van president Biden in april naar aanleiding van 25 jaar Goede Vrijdagakkoord zette ongetwijfeld ook druk. Hij hoopt nu dat dit ook een doorbraak betekent in de verdere ontplooiing van nieuwe en hernieuwde samenwerking tussen de EU en het VK. Denk daarbij onder meer aan:

  • Horizon Europe
  • Erasmusprogramma
  • Samenwerking in en rond de Noordzee
  • Inzake technologie, zo mogelijk trilateraal ook met de VS
  • Migratie
  • Energiezekerheid
  • Klimaat
  • Veiligheid en defensie (o.a. versterking van de coördinatie n.a.v. de oorlog in Oekraïne)
  • ...

Bourgeois: “Het jammerlijke Brexitverhaal is echter nog niet helemaal ten einde. Er dienen nog knopen doorgehakt te worden (bvb. de ‘Retained EU Law Bill),  maar deze doorbraak geeft opnieuw goede moed om ook andere samenwerkingen (opnieuw) op te pikken. Het is cruciaal voor onze Europese - en in het bijzonder Vlaamse - bedrijven en burgers dat de relatie met onze Britse buren goed is. In deze geopolitiek zware tijden trekken we in het Westen best zo veel mogelijk aan hetzelfde zeel”.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is