Bourgeois: “Brussels Hoofdstedelijk Gewest kant zich tegen Vlaamse handelsbelangen en hypothekeert Vlaamse welvaart"

Door Geert Bourgeois op 15 april 2019, over deze onderwerpen: Vlaamse regering
Geert Bourgeois

Minister-president Geert Bourgeois is niet te spreken over de houding van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat zich kant tegen een nieuw onderhandelingsmandaat voor de Europese Commissie om onderhandelingen over een beperkt handelsakkoord met de VS op te starten. “Vlaanderen is de economische motor van dit land en creëert met zijn export enorm veel welvaart. Het kan niet dat een hoofdstedelijk gewest zoals Brussel, dat slechts 1,34% van de handel naar de VS voor zijn rekening neemt, een hypotheek legt op de Vlaamse welvaart, maar zich wel voor economische solidariteit op diezelfde welvaart beroept. Het is onbegrijpelijk dat de Vlaamse meerderheidspartijen in Brussel zich aansluiten bij het standpunt van de PS ”. Bourgeois: “Brussels Hoofdstedelijk Gewest kant zich tegen Vlaamse handelsbelangen en hypothekeert Vlaamse welvaart”.

Vandaag gaven alle EU-landen, met uitzondering van Frankrijk (tegenstem) en België (onthouding door de Brusselse tegenstem), hun akkoord aan een mandaat dat de Europese Commissie toestaat te onderhandelen over een beperkt handelsakkoord met de Verenigde Staten. Deze onderhandelingen worden opgestart in juni en dienen nog eind dit jaar te landen. Volgens de studie van de Europese Commissie zou het terugbrengen van tarieven op industriële goederen naar nul de wederzijdse handel met de VS 8 tot 9% laten toenemen. Momenteel bedraagt de Vlaamse uitvoer 16,1 miljard euro.

België diende zich te onthouden wegens een ‘neen’ van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest terwijl Vlaanderen de opstart van deze onderhandelingen volmondig steunt. ‘Ik vind het onaanvaardbaar dat een gewest met een hoofdstedelijke functie, bestuurd door Nederlandstaligen en Franstaligen, de Vlaamse welvaart hypothekeert. Het BHG heeft overigens slechts een exportaandeel van 1,34%, amper 274 miljoen euro naar de VS. De Vlaamse economie is een heel open economie die alle belang heeft bij vrije handel. De VS is onze eerste markt buiten de EU, onze 5de handelspartner wereldwijd’, aldus de minister-president. Bovendien stijgt het risico op importheffingen door de VS van 20 tot 25% op Europese auto’s en auto-onderdelen als de gesprekken tussen Europa en de VS alsnog mislukken. Daar bovenop worden onze Vlaamse bedrijven die onderdelen leveren aan de Duitse auto-industrie geraakt. De automobielsector in Vlaanderen staat voor 25.000 jobs.

Minister-president Geert Bourgeois: “Vlaanderen wordt met zijn opgebouwde welvaart graag geacht financieel solidair te zijn, maar vervolgens deinst men er klaarblijkelijk niet voor terug om die welvaartscreatie potentieel te beschadigen. De houding van de PS kennen we intussen, maar dat ook de Vlaamse partijen in Brussel de Parti Socialiste volgen, is onaanvaardbaar”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is