Bedrijfsbezoek Gomad: de inclusieve onderneming die kansen geeft aan erkende vluchtelingen

Door Geert Bourgeois op 17 april 2019, over deze onderwerpen: maatschappelijk verantwoord ondernemen
GOMAD

Op woensdag 17 april 2019 bezocht Vlaams minister-president Geert Bourgeois het bedrijf GOMAD, dat vorig jaar de eerste Award Inclusieve Onderneming won. De minister-president werd verwelkomd door zaakvoerder Christophe De Mey en zijn zakenpartners.

“Het is fantastisch om te zien hoe GOMAD actief bijdraagt aan de integratie van nieuwkomers door Nederlands op de werkvloer aan te leren. Door eveneens administratieve hulp aan te bieden verkleint de kans dat ze later in de armoede terecht komen. Ik hoop dat GOMAD hiermee andere bedrijven inspireert op vlak van inclusief werken en ondernemen.”, zegt minister-president Geert Bourgeois.

GOMAD werd opgericht in 2017 en bewerkt verse groenten voor restaurants en grote supermarktketens als BioPlanet en Metro. Opvallend daarbij is dat er voornamelijk erkende vluchtelingen tewerkgesteld zijn. Oorspronkelijk had GOMAD op korte termijn extra werkkrachten nodig, maar al snel bleek dat de werkbereidheid bij erkende vluchtelingen zeer groot was.

Minister-president Geert Bourgeois: “GOMAD werkt samen met de VDAB, die eveneens in de reguliere werking de focus legt op het wegwerken van taaldrempels via de combinatie taal- en technische competenties. En met succes, want twee jaar na instroom is 45% van de anderstalige werkzoekenden met een migratieachtergrond nog steeds aan het werk. Hiermee staat Vlaanderen aan de top van Europa, want bijvoorbeeld in Duitsland is dat 27%, in Zweden 19% en in Denemarken 32%.”

Na een bedrijfsvoorstelling maakte de minister-president ook kennis met de werknemers die vertelden hoe ze het ervaren om tegelijk Nederlands op de werkvloer te leren.

“We hebben minister-president Geert Bourgeois uitgenodigd om de combinatie tussen maatschappelijk engagement en ondernemerszin binnen een realistisch economische context extra in de verf te zetten. We zijn fier dat we als startend bedrijf na 18 maanden break-even draaien en op middellange termijn winstgevend zullen zijn. Zonder hierbij de focus op onze werknemers te verliezen, we willen een beloftevolle toekomst creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”, besluit zaakvoerder Christophe De Mey.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is