76.000 euro voor restauratie van voormalig 'Hotel van Havre' in Antwerpen

Door Geert Bourgeois op 23 december 2015, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 76.000 euro toe aan de Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland voor de restauratie van het voormalig ‘Hotel van Havre’ in de Markgravestraat in Antwerpen.

Het voormalig ‘Hotel Van Havre’, een fraai herenhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl, is in 1986 beschermd als monument. Het maakte toen deel uit van een hele reeks beschermingen van panden in de Antwerpse binnenstad  naar aanleiding van een inventarisatiecampagne.

Het pand huisvest het hoofdkantoor van de Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en heeft een bijzondere representatieve functie door de rijke interieuraankleding van de ontvangstruimtes en salons.

De hagelstorm van juni 2014 doorzeefde de volledige leien bedaking, de zinken goten en de loden afdekkingen en door de vries- en dooicyclus van 2015 strekte de schade zich verder uit waardoor de restauratieaanvraag als hoogdringend wordt behandeld.

Achtergrondinformatie

De oudste kern van het pand gaat terug tot het eerste kwart van de zestiende eeuw, gebouwd door Jan van Honsem. In de achttiende eeuw bouwde de familie Van Havre het pand om tot een van de mooiste Antwerpse burgerhuizen die we vandaag nog kennen. Ook in de negentiende en twintigste eeuw werd het gebouw verder uitgebreid en verfraaid. Opvallend en in contrast met de sobere voorgevel, is de mooi gedecoreerde inkomdeur  met een stenen omlijsting in Louis XIV-stijl uit 1716: een houten vleugeldeur met sierlijk getraceerd bovenlicht en een gesculpteerde makelaar waarin het jaartal staat vermeld.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is