445.000 euro voor restauratie van de alpiene tuin Bloemendal in Huizingen (Beersel)

Door Geert Bourgeois op 22 december 2015, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 445.000 euro toe aan de provincie Vlaams-Brabant voor de restauratie van de alpiene tuin Bloemendal in Huizingen (Beersel).

 

In 1956 maakte landschapsarchitect Paul Dewit het ontwerp van de alpiene tuin Bloemendal op in de aanloop naar de Wereldtentoonstelling van 1958. Een grootse enscenering van ‘natuurlijke’ rotsformaties en verschillende plantensoorten werden samengebracht in ‘ecologische associaties’, een revolutionair gedachtengoed in die tijd. De tuin is een hoogtepunt in de evolutie van de rotstuin in Europa en werd op 12 december 2002 beschermd als monument.

Ongeveer 60 jaar na aanleg is de tuin aan restauratie toe. Door de groei van sommige bomen uit het ontwerp, zijn de standplaatscondities gewijzigd. Andere plantengroepen zijn dan weer verdwenen door hun beperkte levensduur.

De rotstuin is gelegen in het provinciedomein Huizingen en is vrij toegankelijk voor het publiek. De gerestaureerde rotstuin haalt binnenlandse en buitenlandse specialisten, recreanten en toevallige passanten naar het Provinciedomein Huizingen.

Achtergrondinformatie

De oorspronkelijke tuin ligt op een helling ten oosten van het kasteel van Huizingen. Een ‘natuurlijk klaterende bergbeek’ van 330 m lang stroomt met een debiet van 20 000 liter water per uur naar beneden. Op haar loop liggen 68 watervalletjes en 11 meertjes. Het geheel werd aangekleed met meer dan 1000 ton verweerde kalksteenrots, rolkeien en flagstones. Verder herbergde de tuin meer dan 81 000 sierplanten. Vandaag vertegenwoordigt ze nog steeds een unieke plantencollectie.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is