1,5 MILJOEN EURO VOOR UNAIDS

Door Geert Bourgeois op 31 december 2018, over deze onderwerpen: Buitenlands Beleid

Op voorstel van minister-president Geert Bourgeois kent Vlaanderen een programmasteun van 1,5 miljoen euro toe aan UNAIDS. “De Vlaamse regering werkt al sinds 2000 samen met UNAIDS en stapte vanaf 2006 over naar een structurele vorm van steun onder de vorm van partnerschappen. Voor 2019-2020 sluiten we opnieuw een samenwerkingsovereenkomst. De focus van deze partnerovereenkomst zal vooral liggen op een nog sterkere aandacht voor kwetsbare groepen en individuen zoals seksuele minderheden en adolescente meisjes”, aldus minister-president Geert Bourgeois

Subsaharaans Afrika blijft de regio met veruit het hoogste aantal absolute en relatieve aantallen personen die met hiv en aids leven. Er is een blijvende nood aan preventie, een multisectorale aanpak en het goed informeren van de brede gemeenschap om gedragsverandering te bewerkstelligen en het aantal besmettingen terug te dringen.  “Voorspelbare financiering is nodig om strategische plannen op lange termijn te kunnen ontwikkelen en uitvoeren. Vlaanderen wil zijn reputatie als voorspelbare donor voor multilaterale instellingen met bewezen relevantie hoog houden en zijn financiering voor UNAIDS verderzetten”, vertelt Bourgeois.

De nieuwe samenwerkingsovereenkomst zal vooral focussen op het volgende:

  • Nog sterkere aandacht voor kwetsbare groepen en individuen zoals seksuele minderheden en adolescente meisjes geïnspireerd door het via de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling ingestelde principe van het “niemand achterlaten en door het gegeven dat nog steeds bijna de helft van de nieuwe infecties in kwetsbare sleutelgroepen plaatsvindt.
  • Het belang van de verdere introductie van zgn. combinatie-preventie met daarnaast voldoende aandacht voor preventie op maat, ook voor adolescenten.
  • Een sterker geïntegreerde samenwerking van alle organisaties binnen de volledige UNAIDSfamilie op basis van de strategische plannen ontwikkeld binnen UNAIDS
  • Meer aandacht voor wederzijdse zichtbaarheid en opportuniteiten van wederzijdse ondersteuning via de Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering bij de multilaterale Instellingen in Genève.
  • Naast aandacht voor zuidelijk Afrika, de traditionele concentratieregio van Vlaanderen, wordt ook een verwijzing ingebracht naar de crisis in Oostelijk-Europa en Centraal-Azië
  • Een verwijzing naar een sterk engagement voor het instellen van een nultolerantie t.a.v. seksuele intimidatie en misbruik binnen de volledige organisatie.
  • Een verwijzing naar een nultolerantie t.a.v. corruptie.
  • Een sterkere link naar het Vlaamse stageprogramma bij multilaterale instellingen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is