120.000 euro voor innovatief onderzoek verdwenen middeleeuwse havens in zwinstreek

Door Geert Bourgeois op 9 mei 2018, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
Zwin

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, maakt 120.000 euro vrij voor archeologisch onderzoek naar verdwenen middeleeuwse havens in de Zwinstreek.

Vernieuwend onderzoek van de Universiteit Gent toont aan dat een combinatie van traditionele en nieuwe onderzoekstechnieken de verzande middeleeuwse voorhavens in de zwinstreek minutieus in kaart kunnen brengen. De technieken geven waardevolle nieuwe informatie over deze voor Vlaanderen unieke middeleeuwse havensites”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

Het middeleeuwse havennetwerk langs het Zwin was van primordiaal belang voor de internationale en economische groei, naam en faam van Brugge, en bij uitbreiding heel Vlaanderen. De geul waarrond vandaag het Zwin natuurcentrum is opgetrokken, is het laatste restant van een ooit imposante getijdegeul die in de middeleeuwen fungeerde als slagader van de internationale handel. De Zwingeul vormde een langgerekt havensysteem waarlangs goederen en mensen Vlaanderen in en uit voeren. De regio rond Brugge kende zo een culturele en economisch bloei die haar vermaard maakte tot ver buiten Vlaanderen. De brede zeearm maakte van Brugge een metropool, en zorgde voor het ontstaan van een ketting aan bloeiende voorhavens op de oevers die een integraal onderdeel vormen van het Brugse havennetwerk.

Na 1500 waren de economische hoogdagen van Brugge en zijn voorhavens voorbij en verzandde het middeleeuwse havencomplex. Wat overbleef zijn een reeks verdwenen havensites, verborgen in het polderlandschap van vandaag.

Het onderzoek gebeurt in opdracht van het agentschap Onroerend Erfgoed, de Universiteit van Gent voert het onderzoek uit. De universiteit onderzoekt de ondergrondse bewaringstoestand en gaat na of enkele locaties in aanmerking komen voor een bescherming als archeologische site. Een rapport van de resultaten wordt verwacht in 2019.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is