1 miljoen euro voor restauratie internaatsvleugel Sint-Jozefcollege Aalst

Door Geert Bourgeois op 16 maart 2017, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 1.023.140,91 euro toe aan de vzw Sint-Jozefcollege voor de restauratie van zijn internaatsvleugel in Aalst. Met deze premie zullen bovengrondse ruwbouwwerken worden uitgevoerd. De inrichting en afwerking gebeurt in een volgende fase. De school is sinds 1997 beschermd als monument.

In 1620 werden enkele jezuïeten naar Aalst gezonden die er onmiddellijk begonnen met voorbereidend onderwijs. Ze stichtten het Sint-Jozefscollege dat vandaag bestaat uit 17de-eeuwse klasgebouwen, een 18de-eeuwse kerk en internaatsvleugel, een 19de-eeuwse refter met muurschilderingen uit begin 20e eeuw en enkele uitbreidingen en verbouwingen waaronder een modernistische vleugel uit 1937.

Het internaatsgebouw is een streng classicistisch gebouw naar ontwerp van L. Montoyer van 1779-1782. De modernistische nieuwe schoolvleugel uit 1937 is een voorbeeld van de toen gebruikte ‘Nieuwe Zakelijkheid’.

 

De internaatsvleugel kampte met stabiliteitsproblemen. In de voorgaande fases werden de funderingen verstevigd. In deze fase worden bovengrondse ruwbouwwerken uitgevoerd. Het metselwerk wordt geconsolideerd, de vloerplaten verstevigd en de houten balken polymeerchemisch hersteld. In de volgende fases komen de afwerking en inrichting van de internaatsvleugel en -kamers aan bod.

 

Tijdens de werken blijft het college in gebruik als school. Na de restauratie zal de internaatsvleugel opnieuw in gebruik worden genomen.

 

Meer technische informatie:

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/216

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is