1 miljoen euro voor EHBO-initiatieven Rode Kruis Vlaanderen in zuidelijk Afrika

Door Geert Bourgeois op 14 november 2018, over deze onderwerpen: Buitenlands Beleid

Op voorstel van Vlaams minister-president Geert Bourgeois, bevoegd voor buitenlands beleid en ontwikkelingssamenwerking, kent de Vlaamse Regering een subsidie toe aan vzw Rode Kruis Vlaanderen Internationaal voor een regionaal EHBO-initiatief voor zuidelijk Afrika. Met dit initiatief wil Rode Kruis Vlaanderen een antwoord geven aan de regionale uitdagingen in ontwikkelingslanden op vlak van eerstehulpverlening.

Het Rode Kruis Vlaanderen heeft uitgebreide ervaring in EHBO-educatie, -uitvoering en -kwaliteitsverbetering van diensten, zowel in Vlaanderen als in het buitenland”, aldus Vlaams minister-president Geert Bourgeois. “Al meer dan 10 jaar ondersteunt de Vlaamse organisatie enkele Nationale Rode Kruis Verenigingen (NRK) in zuidelijk Afrika. Deze verenigingen vormen een belangrijk netwerk voor eerstelijnshulp.

In 2013 zetten Rode Kruis Vlaanderen en de Vlaamse overheid een grootschalig onderzoek op in een tiental landen in zuidelijk Afrika. Uit dat onderzoek bleek dat de capaciteit en bezetting van de Nationale Rode Kruis Verenigingen (NRK) heel wisselvallig is. Een gebrek aan organisatie, personeel, instrumenten, knowhow, specifieke EHBO-ervaring, apparatuur en financiële middelen bemoeilijkten de kwalitatieve EHBO-trainingen en interventies.

Met een eerste project 2015 – 2017 begeleidde Rode Kruis Vlaanderen  zes landen van zuidelijk Afrika: Botswana, Lesotho, Malawi, Swaziland, Zambia en Zimbabwe. Dankzij dit project verbeterde Rode Kruis Vlaanderen het management en de kwaliteit van de EHBO-trainingen.

Uit de evaluatie van dit eerste project is gebleken dat een tweede fase wenselijk is om een langdurige impact te hebben”, stelt Vlaams minister-president Geert Bourgeois vast.

Daarom maakt de Vlaamse regering een subsidie van 1 miljoen euro vrij. Rode Kruis Vlaanderen zal deze middelen inzetten om vrijwilligers met een specifieke focus op jeugd en eerstehulpverleners te trainen. Verder gaat Rode Kruis Vlaanderen ook op zoek naar commerciële financiering om de positieve resultaten verder te ondersteunen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is