1 miljoen euro projectsubsidies voor archeologisch syntheseonderzoek

Door Geert Bourgeois op 13 juni 2018, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

Op voorstel van minister-president Geert Bourgeois lanceert de Vlaamse regering een oproep om 1 miljoen euro aan projectsubsidies toe te kennen voor archeologisch syntheseonderzoek. “Kennis over ons gezamenlijke verleden kan beter geschreven worden door gegevens uit opgravingen. Met 1 miljoen euro willen we het onderzoek over reeds vergaarde archeologische kennis voor een breed publiek ontsluiten”, aldus minister-president Bourgeois.

Sinds twee jaar is er veel aandacht voor archeologisch onderzoek. Om te zorgen dat dit onderzoek leidt tot echte kenniswinst over ons verleden en dat die kennis ook ruim verspreid raakt, lanceert Geert Bourgeois nu projectsubsidies.

Met een subsidiepercentage van 90% richt het syntheseonderzoek zich in de eerste plaatst tot private archeologiebedrijven. “Op die manier zorgen we ervoor dat onderzoek niet enkel voorbehouden is voor wetenschappelijke instellingen of overheden. Dat neemt niet weg dat de projectoproep ook zal open staan voor publieke overheden zoals onroerenderfgoedgemeenten en voor publiek-private samenwerkingsverbanden”, zegt Bourgeois.

Met het budget kunnen archeologische bedrijven, overheidsdiensten en universiteiten vanaf nu projecten op poten zetten om opgravingen nader te bestuderen en zo kennis bloot te leggen over ons verleden. Dieper graven zonder te graven, zeg maar”, besluit minister president Bourgeois

Geïnteresseerden kunnen zich vanaf 15 juni tot 1 augustus inschrijven op https://www.onroerenderfgoed.be/nl/subsidies/projectsubsidies

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is