Zomer 2001 struikelt de Volksunie over het Lambermontakkoord en het onvermogen van de partijtop om nog te geloven in een democratische, Vlaams-nationalistische politieke partij. Uit de assen van de VU verrijst de N-VA, de Nieuw-Vlaamse Alliantie. Als de N-VA vandaag een stuwende kracht is in het Vlaamse politieke landschap, dan is dat in de eerste plaats te danken aan een kleine groep doorzetters die zich 20 jaar geleden verzamelden rond een visie op Vlaanderen en zijn toekomst.

De stamvader en het meisje op de foto

In aflevering 1 van de podcast ’20 jaar N-VA’ praat gastheer Mark Demesmaeker met twee ‘anciens’ die er van het eerste uur bij waren: Geert Bourgeois, stamvader van de N-VA en voormalig Vlaams minister-president, en Ine Tombeur, het meisje op de foto bij de onthulling van het partijlogo 20 jaar geleden en nu schepen in Tienen.

De verkeerde Bart De Wever

Geert en Ine vertellen ons hoe zij de geboorte van de N-VA beleefden en waarom ze, ondanks de moeilijke omstandigheden, altijd zijn blijven geloven in de kansen van een democratische, Vlaamsgezinde partij. Maar er is meer: we komen ook te weten waar de naam N-VA vandaan komt, wie de Bende van Vier was en hoe hun ‘complot’ bijna uitlekte door een verkeerde Bart De Wever.

Deze en tal van andere anekdotes ontdek je in ‘Geloof verzet bergen’, aflevering 1 van de podcastreeks ’20 jaar N-VA’ op Google Podcast, Apple Podcast en Spotify.