Homovrije zones

De resolutie is het sluitstuk van een debat over openbare discriminatie en haatzaaierij tegen LGBTI-mensen. Europarlementsleden uitten hun bezorgdheid over zogenaamde ‘LGBTI-vrije zones’ in Polen. Tientallen gemeenten, provincies en provincies in het zuidoostelijke deel van het land verklaarden zichzelf ''vrij van LGBTI-ideologie''. Die resoluties hadden weliswaar geen wettelijke draagkracht en waren louter sympbolisch. Maar ze droegen wel bij aan het stigmatiseren en uitsluiten van LGBTI-mensen. 

Discriminatie en haatspraak

De resolutie herneemt de bezorgdheid over deze LGBTI-vrije zones in Polen, maar ook de toenemende discriminatie en haatspraak in de EU tegenover homo’s, lesbiennes, transgenders en andere mensen met een andere seksuele geaardheid. Een bezorgdheid die ook de N-VA-fractie in het Europees Parlement deelt. “We stemden dan ook duidelijk voor het amendement dat de zogenaamde LGBTI-vrije zones in Polen sterk veroordeeld.”

N-VA pionier

Als het gaat over de rechten van de LGBTI-gemeenschap, is de N-VA altijd een pionier geweest. Al sinds haar ontstaan in 2001 steunt de N-VA consequent de strijd voor juridische gelijkheid en de positieve maatschappelijke aanvaarding van de LGBTI-gemeenschap. Deze steun uit zich zowel op lokaal, Vlaams, federaal als Europees vlak: de N-VA-regenboog omspant de hele wereld.