Geert Bourgeois wil Vlaamse Eurocommissaris

Door Geert Bourgeois op 24 juli 2019, over deze onderwerpen: Europese Commissie
Geert Bourgeois

Uiterlijk op 26 augustus moeten alle EU-lidstaten hun toekomstige Eurocommissaris bekendmaken. Europarlementslid Geert Bourgeois pleitte er in het Radio 1-programma De Ochtend voor om snel te handelen en een Vlaming voor te dragen. “Een evenwichtige vertegenwoordiging van de beide landsdelen in de Europese Unie is belangrijk. Met Charles Michel als voorzitter van de Europese Raad is het logisch dat de nieuwe Eurocommissaris een Vlaming wordt”, aldus Bourgeois.

Geen tijd te verliezen

De aanduiding van een Eurocommissaris maakt normaal gezien deel uit van de federale regeringsonderhandelingen. “Maar wachten op het resultaat van die onderhandelingen is geen optie”, stelt Bourgeois. “Hoe langer we wachten, hoe minder portefeuilles er overblijven. Landen als Polen, Italië en Frankrijk hebben daarover al onderhandeld. Bovendien wil Ursula von der Leyen, de nieuwe voorzitter, evenveel vrouwen als mannen in de Europese Commissie. Ook wat dat betreft hebben we dus minder vrijheid naarmate er meer namen bekend raken.”

Charles Michel aan zet

Bourgeois roept Charles Michel dan ook op om snel actie te ondernemen. “Het is aan Michel, die zichzelf zeg maar heeft voorgedragen als voorzitter van de Raad, om initiatief te nemen en te polsen bij de partijvoorzitters. Europa staat de komende jaren voor enorm belangrijke keuzes. We moeten er dus zeker een stem aan de tafel hebben die voldoende zwaar weegt.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is