Te afhankelijk van China en Indië

Alle lidstaten van de EU kampen in de coronacrisis met dezelfde problemen: te weinig mondmaskers, handgels, beademingstoestellen en andere beschermende goederen. Pijnlijk, zegt Europarlementslid Bourgeois. “We hangen voor veel dingen af van China en Indië. We moeten ervoor zorgen dat we voor strategische goederen niet in zulke mate afhankelijk zijn van derde landen. De productie van die goederen moet je hier, in de Unie, hebben.”

Ook voorraden aanleggen

De voormalige minister-president pleit ook voor voorraden. “Dat is een les die we moeten trekken: we hebben rollende voorraden nodig. Rollende wil zeggen dat we die goederen ook effectief gebruiken zodat ze niet vervallen zonder dat ze gebruikt zijn.”

Europese solidariteit ja, blanco cheque nee

Over de steunmaatregelen die de Europese Commissie in stelling brengt, is Geert Bourgeois overwegend positief. “Commissievoorzitter Von der Leyen legt volgens ons goede klemtonen.” Maar Bourgeois waarschuwt ook. “Wij zijn voor solidariteit. Maar we zijn tegen een blanco cheque. We moeten er op toezien dat het geld aangewend wordt waarvoor het dient: om coronagerelateerde maatregelen te nemen. Je kan de brand maar blussen als het water effectief naar het vuur gaat.”

Beluister Geert Bourgeois over de Europese aanpak van de coronacrisis