Vlaanderen is zesde grootste Europese exporteur

Het aandeel van Vlaanderen in de totale Belgische uitvoer bedraagt maar liefst 83,1 procent. Bovendien blijft Vlaanderen de zesde grootste exporteur binnen de EU. Het moet enkel Duitsland, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië laten voorgaan. Met een aandeel van bijna een kwart in de Vlaamse totaaluitvoer, stonden chemie en farma ook in 2015 met afstand aan kop.

Noord- en Centraal-Amerika zijn groeimarkten

Vlaamse bedrijven exporteerden in 2015 3,2 procent meer goederen naar andere Europese landen. Vooral het Verenigd Koninkrijk en Italië steken erbovenuit als groeimarkten. Van alle continenten was de grootste exportstijging in 2015 weggelegd voor Noord- en Centraal-Amerika. De uitvoer naar de Verenigde Staten klom met niet minder dan 11,8 procent. In Zuid-Amerika deden Vlaamse producten het goed in Argentinië, Chili en Colombia.

Vlaanderen in de kijker

Momenteel is minister-president Bourgeois in India op een economische zending. Met een op maat gemaakt programma van thematische seminaries, individuele zakelijke afspraken en netwerkmomenten zet hij daar Vlaanderen in de kijker. En dat blijft hij doen. “Eerder dit jaar waren we al in Cuba, met de grootste Vlaamse economische zending ooit. En in het najaar volgt nog Iran.”