Geert Bourgeois blijft hopen op brexit-akkoord: “Onderhandelen tot de laatste seconde”

Door Geert Bourgeois op 11 december 2020, over deze onderwerpen: Europees beleid, Brexit, Klimaat
brexit

“Ik hoop dat er nog een slotoffensief komt.” Europarlementslid Geert Bourgeois pleitte op Radio  andermaal voor pragmatisme en flexibiliteit nu de brexit-onderhandelingen in een cruciale fase komen. Een akkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is nog niet in zicht. Bij een no-deal staan volgens Bourgeois 1,2 miljoen Europese jobs op de tocht. “Ik wil tot de allerlaatste seconde proberen om tot een akkoord te komen.”

Pleidooi voor redelijkheid en flexibiliteit

Zowel de EU als de Britten moeten zich flexibel opstellen, meent Bourgeois. “Als de Britten het ideologisch blijven spelen en het alsmaar hebben over soevereiniteit, maar anderzijds wel nultarieven wensen, dan moeten ze weten dat daar voorwaarden aan verbonden zijn. Anderzijds moet de EU inzien dat de Britten hun soevereiniteit terug willen en kan ze niet eisen dat de Britten elke EU-regel in de toekomst zomaar overnemen. We moeten komen tot goede, afdwingbare afspraken.”

Indien het niet tot een akkoord komt, hoopt Geert Bourgeois op een verlenging in de vorm van noodmaatregelen. Hij benadrukt wel dat ook in dat scenario wederkerigheid belangrijk blijft.

Beluister Geert Bourgeois in De Ochtend, over de brexit, en ook over de Europese meerjarenbegroting en het klimaatakkoord. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is