Europees verbod op extra roamingkosten met tien jaar verlengd

Door Geert Bourgeois op 24 maart 2022, over deze onderwerpen: Europees beleid, Technologie
vrouw met smartphone in de hand

Het Europees Parlement stemde de verlenging van het verbod op het doorrekenen van roamingkosten. Nog zeker tot 30 juni 2032 zal wie in de Europese Unie belt, surft of sms't in een ander dan zijn eigen land, daar geen extra kosten voor aangerekend krijgen. Europees Parlementslid Geert Bourgeois steunt de beslissing: “Het afschaffen van de roamingtarieven in de EU is een voorbeeld van hoe de EU een meerwaarde kan betekenen voor haar burgers, en een tastbaar voordeel van onze Europese interne markt.”

Telecomoperatoren mogen al sinds 2017 geen extra kosten meer aanrekenen aan buitenlanders die van hun netwerk gebruikmaken om te bellen, te surfen of te sms'en ('roaming'). Aan dat verbod zou normaal gezien dit jaar een einde komen, maar een impactstudie van de Europese Commissie toonde aan dat dat niet zonder gevolgen zou zijn. Operatoren dreigden de kosten die ze maakten bij buitenlandse operatoren die hun reizende klanten bedienden, door te rekenen in hun facturen. 

Daarom beslisten het Europees Parlement en de Europese Raad om het verbod op extra roamingkosten met tien jaar te verlengen. Het akkoord dat ze daarover bereikten, is donderdag door het Parlement goedgekeurd met 581 stemmen voor, 2 tegen en 5 onthoudingen.

Ook betere roamingkwaliteit

“De nieuwe verordening is bovendien niet louter een verlenging, maar zal ook de roamingkwaliteit en de transparantie voor de EU-consument verhogen”, weet ook Geert Bourgeois. Er is namelijk overeengekomen dat operatoren hun tijdelijke buitenlandse klanten dezelfde surfsnelheid en telefoonkwaliteit zullen moeten aanbieden als hun eigen klanten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is