46.000 honden per maand

Een kwart van de Europese huishoudens heeft een hond of een kat. Naar schatting worden maandelijks 46.000 honden verhandeld tussen de EU-lidstaten. Goed voor een totale waarde van vijf miljoen euro. In de illegale handel in gezelschapsdieren valt dus een pak geld te verdienen. “Sommige organisaties schatten dat een illegale kweker die honden grensoverschrijdend verkoopt een winst kan maken van wel 100.000 euro per jaar”, zegt Geert Bourgeois.

Meer Europese actie

Illegale handel van dieren stopt niet aan de grenzen. “Daarom is de N-VA al lang vragende partij voor meer Europese actie. Hoewel heel wat lidstaten verplichte registratiesystemen hebben voor huisdieren, bestaan er grote verschillen tussen de systemen. De afstemming tussen de systemen moet beter. Daarom werkt ook Vlaanderen op een Europees platform al actief mee aan een geharmoniseerd registratiesysteem.”

Vlaanderen toont hoe het moet

Tot slot verwelkomt Vlaams Minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts de actie van het Europees Parlement. “Vlaanderen neemt Dierenwelzijn nu ernstig als een volwaardig bevoegdheid. Het is tijd dat ook op Europees niveau ernstig doorgepraat wordt over maatregelen die het Dierenwelzijn over de grenzen heen versterken. Wij hebben bij ons al lang één databank voor de registratie van honden en eentje voor de registratie van katten. Zo kunnen we verdwaalde dieren terug thuis brengen én kunnen we de problematiek van zwerfdieren aanpakken en de illegale handel droogleggen.”