Bourgeois vraagt gratie voor VUB-prof in Iran

Door Marc Hendrickx op 13 december 2017, over deze onderwerpen: Buitenlandse Zaken, Diplomatie, Justitie
Geert Bourgeois

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft aan de Iraanse ambassadeur een verzoek overhandigd om gratie te verlenen aan Ahmadreza Djalali, de Iraans-Zweedse wetenschapper en gastdocent aan de Vrije Universiteit Brussel voor wie in Iran de doodstraf dreigt. Dat gratieverzoek zal overgemaakt worden aan de hoogste geestelijke in Iran. Dat heeft Bourgeois in het Vlaams Parlement geantwoord op vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Marc Hendrickx.

Enkele dagen geleden raakte bekend dat de doodstraf van Djalali uitvoerbaar is omdat de advocaat van de Iraans-Zweedse wetenschapper geen beroep heeft aangetekend tegen het doodstrafvonnis.

Minister-president Geert Bourgeois, die de zaak-Djalali al langer nauwgezet opvolgt, heeft dinsdag een gesprek gehad met de Iraanse ambassadeur. Die bevestigde dat er inderdaad geen beroep is aangetekend en dat de gerechtelijke procedure is afgerond. De enige overblijvende mogelijkheid is dat Djalali gratie zou krijgen. Zo'n gratie kan enkel verleend worden door de hoogste geestelijke in Iran.

Minister-president Bourgeois heeft daarom via de ambassadeur een gratieverzoek ingediend. Daarnaast zal Bourgeois ook opnieuw de Europese hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid Federica Mogherini over de kwestie aanschrijven.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is