Ongezien in de EU

Vlaams minister-president Geert Bourgeois tilt zwaar aan het Spaanse besluit om het diplomatieke statuut af te nemen van de vertegenwoordiger van de Vlaamse regering in Madrid. “Dit is naar mijn aanvoelen ongezien in de Europese Unie. Het is bij mijn weten nooit gebeurd sinds de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal in 1952 en zelfs niet sinds 1945. Dit is de zwaarste sanctie, die normaal getroffen wordt als een diplomaat zich misdragen heeft. Het gaat dan om misdrijven, spionage, enzovoort. Niets van dat alles is hier van toepassing natuurlijk."

Niet onder de indruk

Jan Peumans is alvast niet onder de indruk van de Spaanse beslissing. Hij is evenmin van plan om in te binden. “Ik zeg in mijn land nog altijd wat ik denk dat ik moet zeggen. We leven nog altijd in een democratie”, reageert Jan Peumans strijdvaardig. In een brief aan zijn voormalige Catalaanse evenknie Carme Forcadell, die ook gevangen zit, schreef hij in september dat “de Spaanse regering niet in staat is om tegemoet te komen aan de voorwaarden om deel uit te maken van een democratisch Europa.” In het Vlaams Parlement loopt momenteel de fototentoonstelling ‘La revolta de les urnes’ over de Catalaanse strijd om zelfbeschikking. Vorige week werd die plechtig geopend door Jan Peumans, in het bijzijn van onder meer de Catalaanse oud-president Carles Puigdemont.

1 jaar politieke gevangenen

De Catalaanse politieke gevangenen blijven voor beroering zorgen. Europarlementslid Mark Demesmaeker herinnert eraan dat Jordi Sànchez en Jordi Cuixart op 16 oktober één jaar achter de tralies zitten voor hun betrokkenheid bij de organisatie van een referendum over zelfbeschikking.  “De Jordi’s worden beschuldigd van rebellie en riskeren een celstraf tot 30 jaar. Ronduit schandalig. Het is daarbij beschamend dat er vanuit de Europese instellingen niet meer solidariteit is met Catalaanse EU-burgers die ten onrechte worden opgesloten. Om EU-leiders te wijzen op hun verantwoordelijkheden én de wereld te tonen dat de Jordi’s absoluut niet alleen staan, hielden we vandaag een korte solidariteitsactie”, zegt Mark Demesmaeker.

De Catalaanse kwestie kwam vanmiddag aan bod in het Vlaams Parlement. Uit het debat bleek dat alle zes de fracties in het Vlaams Parlement achter de woorden van Jan Peumans staan. In oktober 2017 al keurden alle fracties een resolutie goed waarin het politiegeweld tijdens het referendum van 1 oktober 2017 wordt veroordeeld en waarin het Vlaams Parlement oproept tot dialoog.