Nadia Murad werd in 2014 op haar 21ste ontvoerd door Islamitische Staat (IS) en misbruikt als seksslavin. Na haar ontsnapping werd ze bekend als mensenrechtenactiviste die symbool staat voor alle onderdrukte volkeren en oorlogsslachtoffers ter wereld.

 In 2015 gaf Nadia Murad een pakkende getuigenis tijdens de allereerste hoorzitting van de VN-Veiligheidsraad over mensenhandel. In 2016 werd ze de eerste goodwillambassadeur van de VN voor de Waardigheid van de Slachtoffers van Mensenhandel. Ze ontving diverse gerenommeerde prijzen en kreeg in 2018 als eerste Irakese en Jezidi samen met de Congolese mensenrechtenactivist Denis Mukwege de Nobelprijs voor de Vrede.

Diep respect

“Ik heb diep respect voor de onophoudelijke inspanningen die Nadia Murad levert om de wreedheden van IS aan te klagen en te ijveren voor de vrijlating van de nog duizenden gevangen Jezidi’s. Met haar ngo ‘Nadia’s Initiative’ zet ze zich in voor de bevordering van de heropbouw van het Sinjar-gebied in Irak en focust ze zich op de strijd tegen seksueel misbruik in heel de wereld. De Vlaamse regering maakt hiervoor 250.000 euro vrij”, stelt minister-president Geert Bourgeois.

Verdediging van de mensenrechten

De vrijgegeven subsidie komt tegemoet aan twee specifieke doelen. Ten eerste voor de strijd tegen seksueel geweld. Ten tweede voor de heropbouw van het thuisland van de Jezidi-gemeenschap.

“Een geïntegreerde benadering inzake humanitaire hulpverlening staat samen met de verdediging van de mensenrechten voorop in het buitenlands beleid van deze Vlaamse regering. Daarbij wordt niet alleen ingezet op dringende hulp op het moment van acute nood. Maar zowel op preventie, noodhulp als rehabilitatie”, zegt minister-president Geert Bourgeois.

Vlaamse ondersteuning

De beslissing maakt deel uit van een ruimere Vlaamse bezorgdheid over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. De minister-president bracht de voorbije jaren verschillende bezoeken aan de regio rond Iraaks-Koerdistan, Iran en de Palestijnse gebieden. Hij ondersteunde verschillende humanitaire programma’s en noodhulpprojecten van onder andere Rode Kruis Vlaanderen, Caritas, het VN-Wereldvoedsel-programma, het VN-Human Rights Office, en de VN-Organisatie voor de Vluchtelingen voor interventies in Irak en Syrië, en de opvang van vluchtelingen in Libanon, Iraaks Koerdistan, Jordanië en Turkije.